:

:

TV Most

clock

April 22, 2015   12:05

0

115

NATO izabrao Tursku za sastanak šefova diplomatija


Nakon pregovora sa tuskim kolegom Mevlutom ÄŒavušogluom, Keri je istovremeno potvrdio svoje učešće.

Keri je istakao da če na tom samitu NATO odrediti prioritete.

„Jednim od tih prioriteta biće ruska agresija protiv Ukrajine. Osim ovoga, u Antaliji ćemo razmatrati pretnje koje ekstremisti predstavlјaju za jug NATO”, rekao je Keri.

Italijanski list La Stampa – pozvavši se na „dokument administracije SAD koji je dospeo u redakciju” – objavio je da je Vladimir Putin odlučio da izmeni strategiju Rusije prema Zapadu i da se zato Amerikanci spremaju za dugotrajnu konfrontaciju sa Moskvom.

Na osnovu tog „dokumenta”, isti list pište da će Baraku Obami uskoro biti predstavlјen „protokol sa novom politikom prema Rusiji”.

La Stampa podseća da ističu rokovi sporazuma iz Minska i procenjuje da će SAD nastojati da homogenizuju front protiv Rusije i produže ili pojačaju sankcije.

„Posle raspada SSSR, zato što joj je to bilo ekonomski neophodno, Moskva je izabrala put saradnje sa Zapadom i toga se držala i za prvog mandata Vladimira Putina. Međutim, već je rat u Gruziji bio signal da se spolјna politika Rusije menja. Ukrajinska kriza je pokazala da je Rusija spremna da koristi i silu radi zaštite svojih nacionalnih interesa”, piše La Stampa i dodaje:

„Krajem 2015. ističu rokovi iz minskih sporazuma, pa zapadne zemlјe moraju biti spremne da produže ili pojačaju sankcije protiv Rusije. Međutim, Vašington ne želi da zaoštrava sukob već da produži saradnju u oblasti neširenja atomskog oružja, u kosmičkim istraživanjima i osvajanju Arktika. SAD znaju da alternativa saradnji mogu biti haos i rat. Samo, dok je Putin na vlasti, Moskva teško da će „krenuti u rikverc” i zato SAD mole sve svoje saveznike da se pripreme da budu čvrsti u konfrontaciji sa Rusijom koja može potrajati još deset godina”.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva