:

:

TV Most

clock

Avgust 18, 2017   12:05

0

178

NATO finansira rad srpskih naučnika na razvoju biogoriva

Kako navode, projekat osmorice srpskih naučnika podržan je od strane NATO programa "Nauka za mir i bezbednost" (84, Science for Peace and Security - SPS), a sprovodi se na beogradskom Institutu za multidisciplinarna istraživnja, u kooperaciji sa britanskim Mančesterskim univerzitetom i Univerzitetom Bejlor iz SAD.

"Očekujem da ce naši rezultati podstaći razvoj zelenih tehnologija u energetskom sektoru", rekao je za portal NATO-a, vođa projekta Ivan Spasojević.

On kaže da očekuje da će uspešan završetak ovog projekta omogućiti snižavanje cene goriva za jednu petinu u narednih pet godina.

Kako se navodi na sajtu, istraživanje bi trebalo da traje tri godine.

"Projekat nam obezbeđuje tačno šta nam je potrebno, opremu, materijale i školarine za većinu nadarenih mladih istraživača, a koji zahvaljujući tome, ostaju u svojoj zemlji", kaže Spasojević.

Portal NATO-a podseća da je od 2007. godine, Srbija učestvovala u nekoliko NATO SPS, među kojima su oni, kako kažu, posvećeni borbi protiv hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih agenasa, borbi protiv terorizma i jačanju uloge žena u miru i bezbednosti.

"Imamo veliki iskustvo u saradnji sa našim srpskim partnerima. NATO SPS projekti pomogli su da se izrade seizmičke karte zemalja Zapadnog Balkana, unapredi zaštita vodnih resursa reke Save, a srpski i nemački naučnici zajedno rade na razvoju robota T-Whex za dekontaminaciju i deminiranje", kazao je za NATO portal, brigadni general Cezare Marineli, šef Kancelarije NATO u Beogradu.

On je pozvao srpske akademce da apliciraju za projekte istraživanja u oblastima sajber bezbednosti i energetske sigurnosti.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva