:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2017   12:05

0

194

Nastavljeni vazdušni napadi SAD na islamiste u Raki


Prema Dilonovim rečima, vazdušni napadi biće pojačani, sa napredovanjem Sirijskih demoktarskih snaga prema džihadistima u područjima, koja su još pod kontrolom ID, preneo je Rojters.



Dilan je rekao da je tokom protekle nedelje iz grada izbeglo oko 3.500 civila.


Iz Rake, nekadašnjeg uporišta Islamske države u Siriji, u nedelju je otišlo 275 ekstremista i više od 3.000 civila, u skladu sa sporazumom o povlačenju koji su postigli sa alijansom Sirijskih demokratskih snaga, prenose agencije.



Kako je preneo Rojters, portparol SDF i koalicionih snaga koje predvode SAD Talal Selol izjavio je da su ekstremisti koji su otišli, iza sebe ostavili oko 200-300 uglavnom stranih boraca ID da pruže otpor poslednji put.



Prema njegovim rečima, skoro svim civilima obezbeđen je siguran prolaz iz Rake u okviru sporazuma o povlačenju.



"Više od 3.000 civila otišlo je u subotu uveče u okviru sporazuma i na područja koja su pod kontrolom SDF-a", rekao je Selo istakavši da je Raka sada "u potpunosti očišćena od civila", sa tim izuzetkom da su porodice ekstremista ID još u gradu, preneo je AFP.



SDF, koje podržavaju koalicione snage koje predvodi SAD, saopštile su juče da su pokrenule finalnu fazu napada protiv pripadnika ekstremističke Islamske države kako bi očistili grad od preostalih džihadista.



Borbe će biti nastavljene dok god ceo grad ne bude očišćen od terorista, uključujući i strane borce, navedeno je u saopštenju SDF-a.



SFD su ušle u Raku u junu mesecu, nakon što su nekoliko meseci proveli pokušavajući da opkole grad.



Alijansa je brzo napredovala krajem septembra, kada je kontrolisala oko 80 odsto grada.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva