:

:

TV Most

Foto: Foto Tanjug

clock

Jul 04, 2018   22:10

0

178

Nastavljen privredni rast,Srbija prednjači u regionu

Za više od 365 dana rada vlade Ane Brnabić, bilo je i više od 365 problema, ali ekonomisti navode da su mnogi i rešeni i donete važne odluke poput one o povećanju plata i penzija.

"To je vlada kontinuiteta, što se tiče dovršavanja svih onih zadataka koje je Vlada sebi postavila 2013. i 2014. godine kad je startovao program konsolidacije i reformi, on je intenzivno nastavljen i završen. Najveći uspeh je završetak aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom u februaru i nastavak razgovora oko novog aranžmana", navodi Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku i urednik u MAT-u.

Potvrda za dobro vođenu politiku, navode, dolazi i od stranih investitora. Do sada su uložili 917 miliona evra, što je 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine. To je doprinelo rastu srpske ekonomije od 4,6 odsto u prvom kvartalu, najvećem u regionu.

"Procena da bi taj rast do kraja godine mogao da bude 3,5 ili nešto između 3,5 i četiri odsto mnogo je realnija nego da će on biti preko četiri odsto. Potrošnja treba da se malo pogura, jer taj kratkoročni rast o kome govorimo ne može da se zasniva samo na investicijama", ocenjuje Stojan Stamenković, koordinator istraživačkog programa u MAT-u.

A za veću potrošnju prostora ima jer u budžetu je od početka godine ostvaren višak od skoro 31 milijardu dinara. Ključ je u rukama i ministra finansija koji je danas u Beču na skupu o regionu naveo da je bolji ekonomski rast moguć samo uz saradnju sa komšijama.

"Samo prošle godine imali smo 3,9 milijardi evra trgovinske razmene sa zemljama u regionu, od čega je 3,1 milijarda naš izvoz. Tema današnjeg razgovora je bila kako da smanjimo sve one necarinske barijere koje sprečavaju razvoj trgovine u našem regionu. Ne vredi nam da gradimo brze auto-puteve, a ove godine ćemo završiti Koridor 10 i Koridor 11, ako onda kamioni koji prevoze našu robu treba satima da čekaju da bi prešli granicu", navodi ministar finansija Siniša Mali.

Saradnja u regionu ključna je za ekonomski rast, ali građani, kažu ekonomisti, uspeh svake vlade, pa tako i ove koju predvodi Ana Brnabić, mere pre svega kroz porast standarda i zapošljavanja.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva