:

:

TV Most

clock

Jun 10, 2015   12:05

0

248

Nastavak regionalne saradnje važan za povratak



Jevtić je ocenio da je regionalna saradnja veoma potrebna u celokupnom procesu povratka zbog rešavanja tehničkih stvari koje stoje na putu povratka raseljenih lica iz Makedonije, Srbije i Crne Gore na Kosovo, navodi se u saopštenju dostavljenom Kontakt Plus radiju.

„ Glavni cilj ovog susreta je da razjasnimo stvari i krenemo dalje. Regionalna saradnja je veoma potrebna u celokupnom procesu povratka zbog rešavanja tehničkih stvari koje nam stoje na putu povratka raseljenih lica iz Makedonije, Srbije i Crne Gore na Kosovo . Ono što me veoma raduje je da i vlade Srbije, Makedonije i Crne Gore podržavaju ovakav vid saradnje i ceo ovaj proces u najpozitivnijem smislu” – podvukao je Jevtić na sastanku predstavnika MZP , OEBS-a, UNHCR-a i Kancelarije Evropske Unije na Kosovu, održanom u vezi nastavka regionalne saradnje i organizovanja druge po redu regionalne konferencije.

On je rekao I da se ovakvim inicijativama pomaže proces povratka, istakavši pozitivan pristup i ulogu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića u podršci regionalne saradnje koja je započeta prošle godine konferencijom u Skoplju.

Ministar za zajednice i povratak je podvukao da je regionalna saradnja u koju su uključeni svi relevantni faktori, Priština, Beograd, Podgorica, Skoplje i predstavnici međunarodnih institucija i organizacija najbolji način dase vidi koliko ljudi želi da se vrati.

“Želim da imamo tačan vremenski rok za povratak svih onih koji žele da se na Kosovo vrate i zbog toga nam je potrebna pomoć svih relevatnih faktora u ovom procesu. Na kraju druge regionalne konferencijena visokom političkom nivou želim da sve vlade učesnice ulože sredstva i resurse u proces povratka raseljenih lica na Kosovo kako bi imali vidljive rezultate samog povratka u održivom smislu” - rekao je ministar Jevtić.

Predstavnici međunarodnih organizacija podržali su ideje iznete od strane ministra Jevtića i predstavili koncept dokument na kome je rađeno po završetku prve regionalne konfrencije, koji sadrži informacije o tome koliko interno raseljenih lica u ovom trenutku žele da se iz Crne Gore, Makedonije i Srbije vrati na Kosovo.

Inače, prvu regionalnu konferenciju organizovao je OEBS, dok je Ministarstvo za zajednice i povratak bilo koorganizator regionalne konferencije koja je održana u Skoplju.

Izvor: Radio Kontakt plus

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva