:

:

TV Most

clock

Decembar 20, 2015   12:05

0

135

Nastavak podrške inkluziji Roma

Ona je agenciji Beta rekla da je kroz projekat obezbeđena pravna pomoć u postupcima upisa u matične knjige rođenih, revidiran Akcion plan za sprovođenje Strategije za unapređenje položaja Roma u Srbiji, povećan broj mladih Roma u sprovođenje inkluzivnih politika, a dodeljivana su i sredstava za sprovodjenje inkluzivne politike na lokalu.

Kako je navela, prošle godine prvi put su u 20 opština u Srbiji uspostavljeni mobilni timovi koji se na lokalnom nivou bave pitanjima od značaja za položaj romske nacionalne manjine.

U 2015. godini dodeljeno je 525 stipendija romskim srednjoškolcima, a merama afirmativne akcije do sada je upisano 4.187 dece u srednje škole i na fakultete, kazala je Paunovićeva.

Pema njenim rečima, u okviru projekta, pravni timovi partnerske organizacije "Praksis" napravili su preko 200 terenskih poseta u 90 opština širom zemlje i pokrenuli ukupno 969 administrativnih i sudskih postupaka za naknadni upis u matične knjige rođenih.

Ona je podsetila i na uručena priznanja najboljim praksama u zapošljavanju Roma, i to za 18 preduzeća koja će zaposliti više od 60 Roma, a podrška se sastoji u opremi, pomoći stručnjaka i profesionalnim obukama, dok ukupna vrednost opreme koja će biti donirana iznosi približno 360.000 evra.

Kao značajan mehanizam za praćenje inkluzije Roma u Srbiji, koji je predviđen i akcionim planom za Poglavlje 23 u pregovorima o članstvu u EU, Paunovićeva je istakla saradnju s Republičkim zavodom za statistiku oko razvoja i preuzimanja Baze podataka za praćenje rezultata mera za inkluziju Roma, koja je razvijena u okviru projekta.

Ona je istakla da u narednih šest meseci, za koliko je projekat produžen, treba da se realizuju sve aktivnosti koje su predviđene projektom, a najveća pažnja biće usmerena na to da se te aktivnosti sprovedu u skladu sa operativnim zaključcima koje je Srbija dogovorila sa Evropskom komisijom, ali i politikom vlade za 2016. godinu u ovoj oblasti.

Paunovićeva, koja je i predsednica Upravnog odbora projekta, podsetila je i da je završena javna rasprava o Nacrtu Strategije za socijalno uključivanje Roma i Romkinja u Srbiji u periodu 2015-2025 godine.

Prema njenim rečima, taj strateški dokument će za period od deset godina da intenzivira rad institucija na nacionalnom i lokalnom nivou za pitanja socijalnog uključivanja Roma i Romkinja i suzbijanje diskriminacije, odnosno stvaranje uslova za pun pristup ostvarivanju ljudskih prava osobama romske nacionalnosti.

Dokument pokriva pet prioritetnih oblasti: obrazovanje, stanovanje, zapošljavanje, zdravlje i socijalnu zaštitu, rekla je direktorka vladine Kancelarije za ljudska i manjinska prava.

Projekat "Ovde smo zajedno - Evropska podrška za inkluziju Roma" finansira Evropska unija sa 4,8 miliona evra i sprovodi Misija OEBS-a u Srbiji, u koordinaciji s Kancelarijom za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije.

Projekat pruža podršku u sprovođenju Strategije za unapređivanje položaja Roma u Srbiji, u najvažnijim oblastima inkluzije Roma: pristup osnovnim pravima, građansko učešće, obrazovanje, zdravstvena i socijalna zaštita, adekvatno stanovanje i zapošljavanje.

Izvor: Beta

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva