:

:

TV Most

Foto: spc.rs

clock

Februar 12, 2015   12:05

0

191

Nasleđe KiM predstavljeno u Kongresu SAD

Knjiga je predstavljena u biblioteci Kongresa SAD u Vašingtonu, na svečanosti na kojoj je upravnik odeljenja za Evropsku knjigu Haris Grant rekao da je biblioteka počastvovana što ima tako retku umetničku i istorijsku monografiju.

Publikacija je nastala u izdanju Sevastijan presa, Izdavačke kuće Eparhije zapadnoameričke, Balkanološkog instituta SANU i Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, saopštila je SPC.

Episkop hercegovački Atanasije, govoreći o knjizi, istakao je da duhovno, kulturno i umetničko blago Kosova i Metohije, 1.400 crkava i manastira i posebno desetine velikih svetinja od 12. do 14. veka, spada među najveća dostignuća hrišćanske civilizacije.

Nažalost, umesto da budu prepoznati kao bogatstvo svetske baštine, ovi pravoslavni i srpski spomenici, izuzev nekolicine, izloženi su demoliranju pa i devastaciji, navodi se u saopštenju.

Zato je, kako se ističe, SPC duboko zabrinuta za sudbinu našeg naroda na Kosovu i njegovih svetinja, od kojih je 150 srušenih od 1999. do 2003. godine i još 35 u pogromu 2004.

Episkop Atanasije pozvao je na skupu, održanom 10. februara, na zaštitu osnovnih ljudskih prava i verskih sloboda, navodi se u saopštenju u kojem je posebno ukazano na neshvatljivo sprečavanje povratka izbeglih Srba i posete preostalim svetinjama i grobljima.

Episkop zapadnoamerički Maksim ukazao je da je knjiga plod rada više desetina autora, među njima i istoričara Dušana Batakovića, direktora Balkanološkog instituta SANU.

Penzionisani profesor Nacionalnog univerziteta za bezbednost i bivši pomoćni direktor za Balkan Stiven Majer je ukazao na različite političke aspekte kosovskog pitanja i podsetio na neophodnost mnogo opreznijeg i istančanijeg pristupa ugroženom srpskom nasleđu na Kosovu i Metohiji.

Knjiga u tvrdom povezu na 1.008 stranica, ilustrovana je sa više od 900 kolornih reprodukcija svih važnijih istorijskih ličnosti, gradova, manastira, crkava, fresaka, ikona i umetničkih dela, a posebno je prezentovana srpska baština pod zaštitom UNESKO.

Monografija sadrži i tekstove istoričara, teologa, publicista, umetnika ali i prevode istorijskih dokumenata i povelja.

Promociji su prisustvovali i predstavnici ambasade Srbije, navedeno je u saopštenju i istaknuto da će knjiga biti predstavljena i u Bostonu, Njujorku, Čikagu, Finiksu, Los Anđelesu, San Francisku.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva