:

:

TV Most

clock

Februar 10, 2018   12:05

0

207

"Našim narodima je potreban dijalog, pozdravljamo susret"


- Odgovorno vođeni dijalog najvišših državnih zvaničnika o problemima koji proizlaze iz ratova devedesetih pretpostavka je pomirenju među naššim drušštvima i stvaranju dobrosusedskih odnosa - navele su te organizacije u saopštenju objavljenom na sajtu Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatska (YiRH).


U saopštenju navode i da su najveća prepreka za sveobuhvatan i slobodan dijalog kao preduslov za reššavanje otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske politizovanje proššlosti i političari koji nisu jasno osudili, niti prestali da sprovode nacionalističke politike iz devedesetih godina.


- Iz tog razloga osuđujemo sve izjave i postupke poslednjih dana, kojima se dodatno otežava reššavanje bilateralnih pitanja ovih država i dijalog nastoji učiniti nemogućim - navode iz Inicijative.


U saopštenju se pozivaju predsednici dve zemlje da o otvorenim pitanjima, među kojima su, navode iz Inicijative, "položaj nacionalnih manjina, procesuiranje ratnih zločinaca, pronalazak nestalih u ratovima devedesetih godina, reparacije za žrtve, te rastuća međusobna nacionalna netrpeljivost, provedu ozbiljan, odgovoran i celovit dijalog koji će rezultirati konkretnim i sprovodivim politikama".

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva