:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Mart 28, 2017   10:53

0

183

Nasilje u porodici - tabu ili tema o kojoj otvoreno pričamo?

„Naš sektor se bavi unapređivanjem rodne ravnopravnosti, ljudskim pravima i pravima dece. Za skoro tri godine, koliko radim u ovom sektoru, bilo je osam prijavljenih slučajeva nasilja u porodici. Uglavnom su to bile žene koje su tražile sudski nalog za zaštitu. Mogla bih da kažem da se u poslednjem periodu više priča na tu temu, čemu svedoče i prijavljeni slučajevi. Uostalom, sada su žene informisanije o ovoj temi i sigurno je da će se svest o tome, da se nasilje ne sme skrivati, povećati u budućem periodu“, rekla je Stojanović Joksimović, gostujuci u programu Radio Gračanice.

Posebno je naglasila da se mora posvetiti pažnja ponašanju dece, razgovoru sa školarcima, jer je pojam „vršnjačko nasilje“ sve češće prisutan i u našoj okolini.

„Treba pratiti ponašanje dece. Roditelji bi trebalo da više pričaju sa svojom decom i pokušaju da saznaju da li su njihova deca izložena vršnjačkom nasilju ili možda neko od njihovih prijatelja“, rekla je Marija Stojanović Joksimović.

Prema njenim rečima, po poslednjim statističkim podacima i dalje su žene, posebno domaćice, najugroženija kategorija. Razlog tome je nedovoljna informisanost, strah od osuđivanja okoline ali i patrijarhalno vaspitanje, po kome su žene u podređenom položaju u odnosu na svoje partnere, pa neretko trpe neku vrstu nasilja, jer je to u takvim sredinama još uvek tabu tema.

Izvor: Radio Gračanica

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva