:

:

TV Most

clock

Jul 15, 2018   08:38

0

178

"Naši stavovi o Kosovu i Krimu su jasni i ne menjaju se"


On je u razgovoru za "Blic" ocenio da su "takva poređenja potpuno pogrešna".


 


"Nema tu nikakvih sličnosti. Pitanje Kosova je bilo na međunarodnim agendama godinama jer svi znamo zbog čega, zato je i NATO reagovao, i važno je zapamtiti i da su na dešavanja tamo reagovale mnoge međunarodne organizacije počevši od UN, da su donete rezolucije i da su donete presude međunarodnog tribunala", naveo je Pščel. 


 


On je ocenio da je "poenta da apsolutno nema sličnosti sa Krimom". 


 


"Jer do 2014. ovaj deo Ukrajine, koji je za nas to i dalje jer ne priznajemo aneksiju, nije bilo nikakvog traga da je Krim bio na ikakvoj agendi, nije bilo žalbi na tretman prema ijednoj etničkoj grupi na Krimu. Iskreno, a to je najtužnije od svega, jeste da je do tada bilo mira na Krimu. Dakle, činjenično je netačna komparacija Krima i Kosova", rekao je Pščel. 


 


Na pitanje "šta NATO čini za Srbiju i šta bi još mogao da učini ako želi da srpski narod ima bolje mišljenje o njemu", Pščel je odgovorio da su u Alijansi "ponosni na činjenicu da imaju dobre odnose i saradnju sa Srbijom", koji su po njegovoj oceni "svake godine sve bolji". 


 


"Tu su zajedničke vojne vežbe, ali i mnogo više od toga. Mi imamo odličan politički dijalog. Prošle godine je vaš predsednik Vučić bio ovde i on se takođe hvalio saradnjom sa NATO. Dakle i vaši zvaničnici govore dobre stvari o saradnji", naveo je Pščel. 


 


On je dodao da je "problem s imidžom NATO stvaran i tu postoje istorijski razlozi, naročito iz 1999. koji stvaraju teret i jasno je da tu ima osećanja". 


 


"Mi tu možemo samo da uradimo ono što već činimo i možda još više. Mi želimo i da prezentujemo činjenice. Kada budemo imali velike vežbe u Srbiji, bićemo spremni i na razne diplomatske aktivnosti i imamo odličnog oficira za vezu u Beogradu koji je dostupan za sva pitanja. Mi ćemo tražiti nove načine da sarađujemo i zainteresovani smo za dijalog", poručio je Pščel. 


 


Prema njegovim rečima, "NATO nikoga ne tera da bude njegov član i Srbija nikada neće morati da bira da li će imati dobre odnose sa NATO ili Rusijom". 


 


"Ukoliko ikada vidite neki pamflet u Beogradu gde piše 'Priključite se NATO, mi smo divni', znajte da je on lažan, jer mi to ne radimo", zaključio je Pščel.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva