:

:

TV Most

clock

Oktobar 16, 2015   12:05

0

112

Naser Orić u ponedeljak pred Sudom BiH

Sud BiH potvrdio je optužnicu koja je protiv Orića i njegovog saborca Sabahudina Muhića podignuta 27. avgusta, tereteći ih da su tokom rata postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija.

Optužnica ih tereti da su počinili krivično delo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno za ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti tokom 1992. godine u mestima Zalazje, Lolići i Kunjerac.

"Ukoliko se izjasni da je kriv uslidiće presuda, a ukoliko se izjasni da nije kriv onda će biti formirano Sudsko veće kojem će biti dostavljen predmet i pred kojim će se odvijati glavni sudski pretres i suđenje", potvrdila je Orićev advokat Lejla ÄŒović.

Iz Orićevog advokatskog tima navode da im je tužilac tek dostavio optužnicu i dokaze i da se vidi ko su svedoci optužbe, prenosi Radio televizija Republike Srpske.

Inače, početkom meseca Sud BiH ublažio je mere zabrane Oriću i proširio mu kretanje na područje cele Federacije BiH.

Do tada mu je bilo dozvoljeno kretanje samo u dva kantona u Federaciji BiH i to u Sarajevskom i Zeničko-dobojskom.

Na snazi su ostale mere zabrane putovanja van zemlje, oduzimanje putnih isprava i obavezno javljanje u nadležnu policijsku stanicu jednom sedmično.

Tužilaštvo BiH optužnicu je podiglo nakon višemesečne istrage koja je sprovedena u saradnji s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Orić je tokom rata u BiH bio zapovednik 28. divizije Armije BiH, koja je delovala na širem srebreničkom području.

Protiv njega je zbog ratnih zločina vođen i postupak po optužnici koja je podignuta pred Haškim tribunalom, koji ga je oslobodio krivice.

Zločini u selima Zalazje, Lolići i Kunjerac tom optužnicom nisu bili obuhvaćeni, a istragu protiv Orića zbog toga je odvojeno otvorilo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije.

Po međunarodoj poternici, koju su zbog te istrage raspisale srpske vlasti, Orić je uhapšen u Švajcarskoj 10. juna.

Nakon što su i Srbija i BiH od Švajcarske zatražile njegovo izručenje, Orić je 26. juna predat u nadležnost bosansko-hercegovačkog državnog Tužilaštva, koje je tada potvrdilo kako se protiv njega istraga vodi i u Sarajevu.

Orić je od tada u BiH.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva