:

:

TV Most

clock

April 19, 2017   12:05

0

134

Naser Keljmendi ponovo iza rešetaka

"Sudsko veće apelacionog suda, koje čime dvojica međunarodnih i sudija sa Kosova, prihvatilo je žalbu na odluku Osnovnog suda u Prištini", naveo je portparol kosovskog Apelacionog suda Arber Jašari.

Odluku o prebacivanju Keljmendija u kućni pritvor, Osnovni sud u Prištini doneo je 20. februara.

Specijalno tužilaštvo Kosova protiv Keljmendija je podiglo optužnicu jula 2014. za organizovani kriminal, teško ubistvo, kupovinu, posedovanje, raspodelu i neovlašćenu prodaju rizičnih narkotika i psihotropnih supstanci.

Iz Tužilaštva tvrde da je Keljmendi bio lider i vođa kriminalne organizovane grupe, dok se kao teško ubistvo navodi ubistvo Ramiza Delalića u Sarajevu 2007.

U slučaju koji se vodi protiv Keljmendija krajem oktobra prošle godine svedočio je bosanskohercegovačkig biznismen, lider SBB-a i delegat u Domu naroda državnog parlamenta BiH Fahrudin Radončić.

Svedočenje Radončića se smatra ključnim u ovom sudskom postupku. Do sada su, po pozivu tužilaštva, u ovom slučaju svedočili Azra Sarić, Aldin Hajdarević, Šejla Turković, Emir Polak, Muhamed Ušanović kao i nekoliko zaštićenih svedoka putem video linka iz Sarajeva.

Suđenje je od posebnog značaja za kosovsko tužilaštvo, ono predstavlja jedno od retkih slučajeva saradnje između kosovskog i bosanskohercegovačkog tužilaštva, s obzirom na to da, kako se navodi, "između dve zemlje ne postoji diplomatska, politička a ni pravosudna saradnja".

Keljmendijevo ime je već dugo godina na crnoj listi SAD, a tužilaštvo smatra da bi moguća zatvorska kazna obustavila funkcionisanje jednog od najvećih lanaca za trgovinu drogom, kojim su, po navodima optužnice, krijumčarene ilegalne substance od Turske do srednje Evrope.

Keljmendi je uhapšen na Kosovu u maju 2013. na osnovu Interpolove poternice, a suđenje je počelo u januaru 2015.

Keljmendi se tada izjašnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice optužujući bh. pravosuđe za, kako je tada kazao, montiranje pocesa.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva