:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Decembar 15, 2017   12:05

0

127

Nasa: Osam planeta i u udaljenom sistemu


Novo otkriće omogućilo je mašinsko učenje, drugačiji, napredni pristup veštačkoj inteligenciji i novi način obrade podataka koje je prikupio teleskop „Kepler“.



Uz pomoć ovog teleskopa astronomi su do sada posmatrali područja u okolini više od 150.000 zvezda u svemiru, a najnovije otkriće u lovu na planete van Sunčevog sistema rezultat je ponovne pretrage područja sistema Kepler 90.



Oko zvezde ovog sistema ranije je uočeno sedam planeta, a uz novootkrivenu "Kepler 90i", taj sunčev sistem ima isto planeta koliko i naš!



Stručnjaci Američke agencije za istraživanje svemira saopštili su da su podaci koje je „Kepler“ prikupio analizirani uz upotrebu algoritma koji je razvio „Gugl“: „Mašinsko učenje je novi pristup veštačkoj inteligenciji i predstavlja drugačije načine analiziranja podataka dobijenih od teleskopa“.  



Tokom telekonferencije saopšteno je da je „Guglov“ program učio na osnovu podataka koje je dobio, te da je tako uspeo da pronađe ono što je propušteno tokom ranijih posmatranja istog područja.



Teleskop „Kepler“ lansiran je 2009. godine i tada se nije znalo koliko su učestale planete van Sunčevog sistema. Zahvaljujući podacima koje je ovaj teleskop prikupio, astronomi su uvereni da oko svake zvezde u svemiru postoji makar jedna planeta.



„Kepler“ je prvobitno planiranu misiju završio 2012. godine, a 2014. počeo je s produženom misijom potrage za egzoplanetama. Do sada je otkrio 5.013 planeta, a njih 2.515 već je dobilo svoju potvrdu. Od ovog broja 30 planeta nalazi se u zoni za koju stručnjaci veruju da može imati uslove za život.



 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva