:

:

TV Most

clock

Novembar 22, 2017   12:05

0

233

Narodno pozorište obeležilo svoj Dan


Upravnik nacionalnog teatra Dejan Savić, pozdravljajući okupljene Narodnog pozorišta rekao je da mogu da budu ponosni na ostvarene rezultate.




Podsetio je da je nacionalni teatar sistematizacijom ostao bez 111 radnih mesta i bez još tridesetak koji su upražnjena iz različitih razloga i konstatovao kako uprkos tome pozorište ne odstupa od dva osnovna postulata, a to je najviši umetnički nivo i izvođenju dve predstave dnevno", naglasio je Savić.



On je podržao izgradnju nove koncertne dvorane na Ušću, jer to vodi i ostvarenju njihovog cilja da umesto Staklenca na Trgu Republike bude podignuta nova zgrada nacionalnog teatra što će, uveren je, u narednom periodu biti jedan od prioriteta i države i grada.



Savić je kazao i da je pokrenuta inicijativa da se na osnovu starih planova obnovi teatar na Đumbruku, prvi teatarski prostor u Beogradu, te da će tokom 2018. i 2019. obeležiti 150 godina od osnivanja Narodnog pozorišta, a 2020. godine vek od ustanovljenja Opere Narodnog pozorišta.



"Naša obaveza i zadatak je da u tom periodu predstavimo ono najbolje što imamo, domaće autore i dela i potvrdimo svoje dominantno mesto u srpskoj kulturi. Otrgnućemo od zaborava sva imena koja su učestvovala u razvoju Narodnog pozorišta i njegovom napretku", naglasio je Savić.



Na svečanosti su dodeljene Godišnje nagrade Narodnog pozorišta, Plaketa NP, Pohvale za rezultate u radu, Zlatne značke za 20 godina rada i Povelje radnicima koji su otišli u penziju.



Nagrada "Raša Plaović", koja afirmiše najveće vrednosti pozorišne glume na području Beograda u pozorišnoj sezoni 2016/2017, uručena je prvakinji Drame Olgi Odanović, kojoj je pripala i Plaketa Narodnog pozorišta na predlog upravnika, a odlukom Upravnog odbora, kao i Nagrada NP za najbolja individualna premijerna umetnička ostvarenja u okviru repertoara nacionalnog teatra.



Odanovićeva je rekla da je više puta izašla na obe scene nacionalnog teatra, ali da joj je danas bilo najteže i da joj priznanja matične kuće jako znače.



Ona je istakla izvanredne rezultate Narodnog pozorišta u poslednje dve godine zahvalivši na tome direktoru Drame Željku Hubaču, kao i svojim kolegama bez kojih, kako je istakla, ne bi mogla ništa da napravi na sceni.



Posle nagrada "Žanka Stokić" i "Ljubinka Bobić", nagrada "Raša Plaović" za nju predstavlja veliku odgovornost.



Najboljom predstavom u sezoni 2016/2017. proglašena je Pučinijeva opera "Đani Skiki" u režiji Ane Grigorović, a za najbolja idividualna premijerna umetnička ostvarenja nagrađeni su prvakinje Drame Dušanka Stojanović Glid i Nataša Ninković i prvak Drame Igor Đorđević, solistkinja Opere Dubravka Filipović i prvak Opere Nenad Jakovljević.



Nagrada Narodnog pozorišta za izuzetno značajan ukupan umetnički i radni doprinos dodeljena je Miloradu Jovanoviću, kordinatoru poslova produkcije, i Mikojanu Bezbradici, uredniku sajta.



Veliki broj članova sva tri ansambla i zaposlenih u Sektoru tehnike i Sektoru stručnih i opštih poslova dobilo je Pohvale za rezultate u radu od izuzetnog i posebnog značaja za uspešnu aktivnost nacionalnog teatra.




 


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva