:

:

TV Most

clock

Jun 27, 2018   20:01

0

205

Narodni muzej pred svečano otvaranje


Želim vam dobrodošlicu, poručila je direktorka Narodnog muzeja Bojana Borić Brešković brojnim novinarskim ekipama, koje su uoči sutrašnjeg otvaranja obnovljenog muzeja imale priliku da vide stalnu postavku.


Borić Breškovićeva zahvalila je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, Vladi Srbije i Ministarstvu kulture i informisanja koji su prepoznali značaj obnove te institucije, njene unutrašnjosti, fasade, ali i postavke Narodnog muzeja.


Podsećajući da je stalna postavka muzeja zatvorena 2003. godine, Borić Breškovićeva je rekla da obnovljeni Narodni muzej očekuje veliko interesovanje javnosti.


Dizajner Slavimir Stojanović rekao je da mu je velika čast i kruna njegove dizajnerske karijere što je mogao da uradi novi znak Narodnog muzeja.


Stojanović je rekao da je novi vizuelni identitet muzeja vezan za dve rajske ptice iz Miroslavljevog jevanđelja.


"Ptice su okrenute jedna ka drugoj kljunovima, čuvaju muzej i duh naše nacije", rekao je Stojanović.


Narodni muzej biće otvoren za posetioce sutra od 23 sata i radiće neprekidno 24 sata.


Multimedijalni program na Trgu republike, koji počinje u 21 sat, označiće trenutak prekretnice i početak novog poglavlja Narodnog muzeja.


Tokom vikenda, 30. juna i 1. jula, Narodni muzej biće otvoren od 10 do 22 sata, uz besplatan ulaz za sve posetioce.


Od 3. jula počinje uobičajeno radno vreme, utorak, sreda, petak i nedelja od 10 do 18 sati, četvrtak i subota od 12 do 20 sati, a cena pojedinačne ukaznice koštaće 300 dinara, dok je nedeljom ulaz besplatan.


Stalna postavka obuhvata obiman hronološki opseg od dalekog paleolita sve do umetnosti 20. veka. 


Ministar kulture i nformisanja Vladan Vukosavljević posetio je Narodni muzej u Beogradu, gde ga je direktorka muzeja Bojana Borić Brešković obavestila da se sve završne pripreme za sutrašnju svečanost otvaranja rekonstruisane zgrade odvijaju bez problema.


Kako je saopšteno iz Ministarstva kulture, ministar je obavešten i da je sve spremno za jedan od ključnih događaja u srpskoj kulturi u poslednjoj deceniji.


Vukosavljević se direktorki muzeja zahvalio na trudu koji su ona i njen tim uložili u svim osetljivim fazama rekonstrukcije muzeja.  


Nakon 15 godina muzej je danas otvorio svoja vrata najboljim đacima, ali i za 200 novinara, snimatelja i fotoreportera koji su dobili priliku da zavire u stalnu postavku koju muzej nije imao od 2003. godine.

Izvor: RTS, FONET, TANJUG

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva