:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2015   12:05

0

128

Narodni muzej menja ime u Narodni muzej Srbije?


Tasovac je to najavio obilazeći tri izložbe u toj instituciji čije skidanje počinje danas i simbolično je otkačio sliku Pita Mondrijana "Kompozicija II".

Zdanje na Trgu Republike od danas će biti zatvoreno zbog sanacije, pa u njemu u narednom periodu neće biti organizovane izložbe, već će Narodni muzej svoja dela predstavljati u srodnim institucijama.

Narodni muzej će biti saniran i sa novom stalnom postavkom biti otvoren 10. maja 2016. godine.

Direktorka te institucije Bojana Borić Brešković napomenula je da će svoj dan, 171. godišnjicu ta kuća 10. maja obeležiti u srodnoj instituciji, u Matici srpskoj u Novom Sadu.

Tasovac je to naveo kao dobar primer jačanja institucija i međuinstitucijalne saradnje, što je jedan od glavnih ciljeva Ministarstva kulture.

U Narodnom muzeju u Beogradu ministar je obišao postavke: "Pit Mondrijan. Slučaj Kompozicije II", "Kroz lice muzeja" i "Sava Sandić".

Nakon beogradskog Muzeja, ministar ide u posetu Zrenjaninu gde će otvoriti izložbu u Savremenoj galeriji "Nove akvizicije".

Na toj postavci biće predstavljeni radovi devetoro umetnika koji su ušli u zbirku zahvaljujući konkursu Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti kojim je Savremenoj galeriji Zrenjanin odobren otkup u iznosu od 1.493.500 dinara.

Taj konkurs za finansiranje umetničkih dela iz oblasti vizuelnih umetnosti, nastalih u proteklih pet godina, raspisan je 2014. godine prvi put posle 13 godina.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva