:

:

TV Most

Foto: arhivska fotografija

clock

Jul 05, 2018   19:12

0

113

Narednih dana ugovori za rekonstrukciju tri klinička centra

Ministar je na obeležavanju godišnjice rada vlade u Subotici, odgovarajući na pitanje novinara kako ocenjuje sadašnju zdravstvenu zaštitu u Srbiji i da li ona odgovara količini uloženih sredstava, rekao da vlada pokušava da reši probleme koje je zatekla u zdravstvenim centrima širom Srbije.
"Mislim da nema potrebe da vas podsećam šta smo zatekli, zatekli smo opremu u magacinima koja se kupovala za izbore, zatekli smo zabranu specijalizacije i specijaliste od 50 godina. Da se nastavilo tako, ne bi imali specijaliste koji bi mogli da zadovolje kliničke centre, a da ne pričamo o opštim bolnicama, domovima zdravlja. Ne bi imao ko da nas leči", rekao je Lončar.
 
Ministar je istakao da je situacija ranije u zdravstvenim ustanovama bila teška i da se ranijem o tome nije pisalo u medijima, jer kako kaže, zdravstvene ustanove su plaćale reklamiranje u novinama i na televizijama.
 
"Danas toga nema. Danas ni jedna zdravstvena ustanova ne može da prenese ni jedan jedini dinar ni jednim novinama ni jednoj televiziji".
 
Kaže da se u zdravstvo mnogo ulaže, ali da ni nadležni kao ni građani nisu zadovoljni stanjem.
 
"Da li se mnogo ulaže? Da, mnogo se ulaže. Da li smo zadovoljni sadašnjim stanjem? Nismo ni mi zadovoljni, nisu ni građani. Naš cilj je da naši građani budu zadovoljni i to može da bude u naredne dve, tri godine kada mislim da možemo da budemo lideri u regionu", smatra Lončar.
 
Samo od prvog januara ove godine, podseća ministar, 882 lekara je zaposleno, kao i 2.160 medicinskih radnika.
 
"Toliko o zabrani zapošljavanja".
 
Zdravstveni sistem, kaže, ima 118 hiljada zaposlenih što je, napominje, veoma skup sistem za održavanje: "A svi su navikli da taj sistem bude besplatan, da sve dobijete, a da se ništa ne plati".
 
Kaže da dok je on na čelu Ministarstva zdravlja "niko neće reketirati" zdravstveni sistem u Srbiji.
 
"Apsolutno mi je nebitno šta se piše, interesuje me samo šta misle građani Srbije i šta oni osećaju, a ja sam svaki dan sa građanima Srbije i dobro znam šta osećaju. Bolje je, nije još dovoljno dobro, moramo još mnogo da radimo i još mnogo da ulažemo", poručio je Lončar.
 
Elektronskim receptima štedimo, sređujemo liste čekanja
 
Ministar zdravlja izjavio je prilikom posete apoteci "Subotica" da su se upotrebom elektronskih recepata smanjile gužve u domovima zdravlja za nešto manje od 40 odsto, a da smo uštedeli više od dva miliona evra na godišnjem nivou.
 
"Sledeću stvar koju ćemo nastaviti da usavršavamo su centralne liste čekanja. Pomoću njih će više hiljada građana doći do brže intervencije", rekao je ministar Lončar.
 
Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić kazao je da su elektronski recepti samo jedan delić uspešnog mozaika koji se zove digitalizacija.
 
"Ono što mi želimo to je da napravimo upravu transparentnijom, jednostavnijom, da država postane servis građana i na tome radimo svakog dana", rekao je ministar Ružić, a premijerka Ana Brnabić poručila da je ideja vodilja Vlade da napravi brze, efikasne i transparentnije javne usluge za građane, te da se ne čeka u redovima i na šalterima.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva