:

:

TV Most

clock

Mart 14, 2018   12:05

0

228

Napeto u Sobranju, umalo sukob Gruevskog i Džaferija


Nikola Gruevski je, kako navode mediji u Skoplju, prišao stolu predsednika parlamenta, izvadio Džaferijevu karticu iz sistema za glasanje i prolio vodu po stolu, nakon čega je Džaferi proglasio pauzu.



Između Džaferija i Gruevskog stalo je obezbeđenje, pa je incident prekinut.



Suštinu sukoba u parlamentu Makedonije predstavlja početak izjašnjavanja o zakonu o jezicima, koji će, ukoliko bude usvojen, garantovati jednak tretman makedonskog i albanskog jezika, čemu se poslanici VMRO-DPMNE žestoko protive.



Opozicija je, u pokušaju da spreči izglasavanje ovog akta, podnela oko 35.500 amandmana, a predsednik Sobranja je u nekoliko navrata najavio da će zakon biti usvojen bez preterane rasprave o masi amandmana.




Sobranje je sredinom januara već izglasalo ovaj zakon, ali je predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio da ga potpiše, čime se procedura vratila u Sobranje.



VMRO-DPMNE tvrdi da je novi zakon "protivustavan", kao i da "produbljuje razlike u društvu na štetu homogenizacije makedonske zajednice".



Zakon o jezicima, kojim albanski, praktično, postaje drugi zvanični jezik u toj zemlji, bio je jedan od ključnih uslova albanskih partija pred formiranje vladajuće koalicije na čijem se čelu nalaze SDSM i premijer Zoran Zaev.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva