:

:

TV Most

clock

Novembar 28, 2015   12:05

0

112

Napad na bazu UN u Maliju, pripadnici VS bezbedni

Portparol snaga UN u Maliju (MINUSMA) Olivije Salgado rekao je da se napad dogodio oko četiri časa po srednjoevropskom vremenu, kada je četiri ili pet raketa je uletelo u bazu.

"Pored troje mrtvih, četiri osobe su teško ranjene", dodao je Salgado.

Drugi zvaničnik UN je rekao da su poginuli pripadnici mirovnih snaga UN iz Ugande. Neimenovani izvor iz UN izjavio je AFP da je u napadu povređeno 14 osoba.

Portparol ministarstva odbrane Jovan Krivokapić izjavio je za Radio Beograd 1 da srpski mirovnjaci u Maliju bezbedni, istakavši da su angažovani u misiji Evropske Unije na drugom kraju te zemlje. Dodao je da pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u Maliju redovno obavljaju svoje poslove.

"Svi pripadnici Ministarstva odbrane i VS koji se nalaze u Maliju su bezbedni i nesmetano obavljaju svoje zadatke. Mi smo angažovani u trening misiji Evropske unije u Maliju, na drugom kraju zemlje u odnosu na mesto gde se dogodio napad", objasnio je Krivokapić.

On je rekao da se Ministarstvu odbrane javio naš lekar koji je deo tima, i da je preneo da je na jugu zemlje mirno.

"Jeste povećana budnost i obezbeđenje, ali se sve odvija bez incidenata i većih problema", naveo je Krivokapić.

Francuski vojnici i snage UN pokušavaju da stabilizuju bivšu francusku koloniju, gde su islamisti 20. novembra napali hotel u prestonici i ubili 20 ljudi.

Tri islamističke militantne grupe - Al Kaida u islamskom Magrebu , grupa El Murabitun, koja se od nje otcepila, i Oslobodilački front Masina (MLF) preuzeli su odgovornost za napad na hotel "Radison blu".

Severni Mali je gotovo čitave 2012. godine bio pod okupacijom islamističkih boraca, među kojima su neki povezani sa Al Kaidom, a isterani su vojnom operacijom na čelu sa Francuskom, ali se nasilje nastavilo.

Druge zapadnoafričke vlade se takođe bore protiv islamističkih militanata.

Boko haram, vodeća takva grupa u regionu, ove godine je proširla napade iz Nigerije na susedne države Niger, Kamerun i ÄŒad, podseća britanska agencija.

Izvor: RTS

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva