:

:

TV Most

clock

Jun 27, 2017   12:05

0

109

Naoružanje srpske namenske industrije poželjno u svetu

U Beogradu danas počinje osmi Sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2017". Reč je o najvećem regionalnom događaju te vrste. Sajam će otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar odbrane Zoran Đorđević.

"Predsednik Vučić će otvoriti sajam, što govori koliko je sajam bitan za našu zemlju i našu vojsku. Biće predstavljeno sve što smo do sada radili, ali i ono što hoćemo vrlo brzo da uvedemo u naše naoružanje", rekao je ministar odbrane Zoran Đorđević gostujući u Dnevniku RTS-a.

Među novitetima su, kaže, nove navođene bombe, lanser 107 milimetara, minobacačka municija, komandno vozilo za ALAS koji će uskoro biti testiran.

"Biće predstavljene i dve velike stvari za nas – lanser za našu raketu "šumadija" koja će uskoro biti testirana i nova "Nora", koja ima potpuno nove karakteristike, mnogo bolje od prethodne i sve ono što je vojska rekla da treba da se unapredi SDPR je upeo sa novom Norom", rekao je Đorđević.

Namenska industrija ima veliki potencijal, smatra ministar.

"Prethodnih godina radili smo na tome da našu namensku vratimo na puteve stare slave. Ona je poželjna u svetu, naše naoružanje žele da kupe. Tri i po puta smo od 2012. povećali izvoz: prošle godine smo završili na 483 miliona dolara, a ove godine planiramo da to bude 10 do 20 odsto više. Uz finansijsku pomoć vlade dobili smo i zadatak da do 2020. izvoz bude minimalno 750 miliona dolara sa tendencijom da bude do jedne milijarde. Trudićemo se da to bude što više jer što više naša namenska izvozi to je bolje za naše građane i ekonomiju", rekao je Đorđević.

Izvozni aduti Srbije biće predstavljeni i na sajmu: "Lazar", "Miloš", "Nora", PASARS, "Šumadija".

"Preciznost svega što smo pokazali u Nikincima govori o pouzdanosti našeg naoružanja i vojne opreme. Posle Nikinaca dobili smo velike zahteve za ponudama", istakao je Đorđević.

Na pitanje kada će "Migovi" iz Rusije stići u Srbiju, Đorđević je rekao da se čekaju neki tehnički detalji, ali da vrlo brzo očekuje njihov dolazak.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva