:

:

TV Most

clock

Avgust 03, 2017   12:05

0

185

"Namenska": Primenjene sve mere zaštite

U svom proizvodnom programu fabrika ima najopasnije materije, kao što su nitroceluloza i nitroglicerin, navedeno je u zajedničkom saopštenju generalnog direktora Radoša Milovanovića i predsednika Sindikalne organizacije Zorana Babića, koji ističu i da se moraju uvesti novi sistemi zaštite od požara.

"Rukovodstvo preduzeća primenjuje sve mere zaštite predviđene važećim normativnim aktima, međutim, očigledno da su akta zastarela i da se u ovom trenutku razvoja tehnologije moraju uvesti novi sistemi i sredstava zaštite od požara. Trenutno se to detaljno ispituje i ukoliko se dobiju dobri rezultati, primeniće se nova sredstva radi zaštite radnika, uz prethodno pribavljanje neophodnih saglasnosti od nadležnih institucija", navodi se u saopštenju.

U toj fabrici ističu da su rukovodstvo i sindikat morali da se oglase nakon objavljivanja neistinitih informacija u pojedinim dnevnim listovima i elektronskim medijima o požarima koji su nastali u prethodnom periodu u preduzeću "Milan Blagojević - Namenska".

Preduzeće, kao prvo u lancu proizvodnje odbrambene industrije Srbije, ima najopasniji tehnološki proces proizvodnje.

Kako navode, Nadzorni odbor, kao predstavnik države i rukovodstvo, uz prisustvo sindikata, jednom mesečno razmatra stanje bezbednosti i analizira primenu mera zaštite na radu i ulaganje u bezbednost i zdravlje zaposlenih.

Preduzeće ističe da je od 2001. godine do danas uložilo u modernizaciju tehnoloških procesa i mera zaštite na radu i zaštite od požara i poboljšanja uslova rada skoro 50 miliona evra.

"Ova vlada je prvi put, u zadnjih nekoliko decenija, izdvojila 4,410 miliona evra koji se već koriste za modernizacije tehnologije, uslova rada i bezbednosti zaposlenih na radu", piše u saopštenju.

Naglašava se da o požaru koji se desio 14. jula i koji je, nažalost, odneo živote dvojice radnika, ne mogu da se izjašnjavaju jer ga ispituju tužilac i nadležni državni organi.

"Drugi slučaj koji se desio 2. avgusta je požar koji je predviđen tehnološkim postupkom i takvi tehnološki požari u procesu valjanja su po svetskim normama u sličnim tehnologijama dozvoljeni i do 10 odsto u odnosu na dnevnu proizvodnju. Radnici su imali odgovarajuću zaštitnu opremu, ali stepen opekotina kod jednog radnika je veći od uobičajenih i nadležni državni organi će to ispitati", stoji u saopštenju.

Kako je navedeno, smrtni slučajevi se dešavaju na auto-putevima i požari su prisutni i u drugim granama industrije, ali nemaju ovoliki publicitet, kao dešavanja u preduzeću "Milan Blagojevića – Namenska".

Preduzeće moli sve dobronamerne ljude i političare da "ova dešavanja (84, požare) koji su prisutni u ovoj opasnoj proizvodnji, kao i gubitak dvojice kolega, ne koriste za političke obračune sa neistomišljenicima".
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva