:

:

TV Most

clock

April 28, 2018   12:05

0

212

Najveći mozaik na svetu u crkvi Sv. Đorđa na Oplencu


 Monumentalnog spoljašnjeg izgleda crkva Svetog Đorđa u Topoli postala je simbol Oplenca i zadužbine kralja Petra I Karađorđevića. Ipak zidovi crkve i kraljevske kripte nose nešto što je jedinstveno u svetu a to je mozaik napravljen od murano stakla urađen u vizantijskom stilu.



Dragan Reljić,upravnik zadužbine kralja Petra I Karađorđevića kaže: "Mozaik se prostire na 3 570 metara kvadratnih i sadrži više desetina miliona kockica koje su ručno upakovane u mozaik. Ovde ima preko 15 000 različitih nijansi boja. Sve ovde što se nalazi i što je prikazano žutom bojom je četrnaesto-karatna pozlata dok se na samom oltaru i na ikonostasu nalazi dvadesetčetvoro-karatna pozlata."


Dvadesetih godina prošlog veka na unutrašnjem uređenu crkve radio je Nikolaj Krasnov jedan od najznačajnijih evropskih arhitekata tog doba. Oslikavanje zidova crkve mozaikom od murano stakla trajalo je skoro deset godina. Nekada je jedan kilogram murano stakla bio jednak vrednosti jednog kilograma zlata.



Dejan Ristić, istoričar je istakao "Oplenac je potpuno specifičan kompleks i to prvo kao grobna zadužbina naše poslednje vladarske porodice Karađorđević, a drugo imajući u vidu da je Oplenačka crkva Svetog Đorđa pobedonosca jedinstvena u svetu jer se u njoj nalazi jedan od najvećih mozaika. To je jedini mozaik u svetu koji nije izveden u kamenu već je izveden u murano staklu. To je nešto što je apsolutni specifikum u svetskim okvirima i što ispunjava sve uslove da se nađe pod zaštitom Uneska".



Prvobitna ideja uređenja unutrašnjosti crkve Petra I Karađorđevića bila je da zidovi budu urađeni od imena svih ljudi koji su dali život u ratovima za slobodu srpskog naroda. Pošto to nije bilo moguće sva metalna konstrukcija u crkvi izrađena je od oružja srpskih ratnika.



"Centralni svećnjak, polijelej, napravljen je od oružja koje je pokupljeno prilikom proboja Solunskog fronta. On je težak tri i po hiljade kilograma i u obliku je srpske srednjovekovne krune koja je okrenuta naopako jer simboliše žalost srpskog naroda za izgubljenim carstvom na Kosovu polju", napominje Dragan Reljić, upravnik zadužbine kralja Petra I Karađorđevića.



Kulturno nasleđe u vidu jedinstvene lepote mozaika na Oplencu zaslužuje da se nađe među poznatim delima arhitekture svetske baštine.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva