:

:

TV Most

clock

Jul 19, 2015   12:05

0

138

Najveći izazov pronaći adekvatnu formulu za ZSO



Prema njegovim rečima, najveći izazov iz ugla Vašingtona, u dijalogu Beograda i Prištine, jeste da se pronađe adekvatna formula za osnivanje Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Na pitanje da li ima američkih pristisaka na Srbiju kad je reč o formiranju Zajednice srpskih opština, Server je za Radio Slobodnu Evropu odgovorio da "pritisak" nije prava reč.

"Radi se pre svega o tome da se dođe do prihvatljive formule; da se izbalansiraju interesi Prištine koja ne želi da ta zajednica bude osnov za nastajanje nekakve nove Republike Srpske, koja bi faktički bila izvan centralne vlade, i interesi i potrebe Srba da sami upravljaju u mnogim oblastima svojih lokalnih zajednica, ali unutar ustavnog okvira Kosova", istakao je Server.

"Istovremeno je očigledno da u Prištini trenutno imaju neke druge prioritete, kao što je formiranje Specijalnog suda za ratne zločine, tako da su malo usporili rešavanje tog pitanja. Iako su to sve očekivani problemi implementacije, Vašington će, kako bi se sve to ubrzalo, sasvim sigurno izvršiti pritisak i na Prištinu i na Beograd", rekao je Server.

On smatra da je jedino što stoji na putu formiranju Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu osvajanje dvotrećinske većine u kosovskom parlamentu i da Vašington vrši pritisak na Prištinu da bi se sud formirao.

Server je rekao da se nada da će EU ove godine Srbiji otvoriti prvo poglavlje, poglavlje 35, jer, "iz američke perspektive-što se brže ide napred to bolje".

"Sjedinjene Države odavno podržavaju snažniju i veću Evropsku uniju, tako da je u tom smislu podrška putu Srbije u EU zaista nešto najprirodnije. Šta to u ovom trenutku konkretno znači ne bih mogao znati, ali mogu reći ovo: trenutno ništa ne može zameniti obaveze koje Srbija mora da ispuni kako bi se tehnički kvalifikovala za članstvo u EU; ona naprosto mora da prođe put pregovora o svih 35 poglavlja", rekao je Server.

"Ono što mi želimo da vidimo jeste zamah na putu ka EU, ne samo za Srbiju nego i za druge zemlje - za Makedoniju, za Kosovo i za Bosnu. Znate, mi smo svi akutno svesni toga da kada balkanski bicikl ne ide napred, on obično padne", zaključio je američki ekspert za Balkan.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva