:

:

TV Most

clock

Mart 19, 2015   12:05

0

131

Najveći broj građana azil traži u Nemačkoj

Vasiljević je precizirala da je, prema podacima za 2014. godinu, oko 16.000 državljana Srbije tražilo azil na teritoriji Nemačke, oko 1.500 na teritoriji Švedske i oko stotinak državljana na teritorijama Belgije i Švajcarske.

Azil uglavnom traže ekonomski migranti, najviše u Nemačkoj, jer su tamo još najveća socijalna davanja, a najčešće azil traže ljudi sa juga Srbije, sa područja Bujanovca, Preševa, Vranja i Leskovca, istakla je Vasiljević.

Ona je ukazala da je 2014. godine porastao i broj osoba sa pojedinih beogradskih opština kao što su Zemun i Borča koje traže azil i da su to uglavnom pripadnici romske populacije.

Govoreći, za TV Pink, o ljudima koji su tražili azil u Srbiji, Vasiljević je navela da je, prema podacima za prethodnu godinu, 16.500 lica izrazilo takvu nameru i da je reč o uglavnom o državljanima "trećih zemalja" - Sirije, Pakistana, Somalije...

Vasiljević je precizirala da je od početka godine već 6.500 lica izrazilo nameru da traže azil u Srbiji, da je reč o osobama koje se kratko zadržavaju na teritoriji Srbije i koje nastavljaju put ka zemljama EU.

Na pitanje koliko je smanjen broj ilegalnih migranata sa Kosova i Metohije, Vasiljević je odgovorila da je "vrh" bio u februaru, kada je registrovano oko 1.000 lica, a da je od početka marta zabeleženo samo oko 30 lica, koji su sprečeni u ilegalnom prelasku na granici sa Mađarskom.

Vasiljević je dodala da migranti ne predstavljaju pretnju za bezbednost i da od 2011. godine, od kada je pojačan priliv ilegalnih migranata koji kasnije postaju tražioci azila, nije sa njima bilo bezbednosnih problema.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva