:

:

TV Most

clock

Februar 15, 2015   12:05

0

131

Najstarije pozorište u Srbiji obeležilo 180 godina

Statuete "Joakim Vujić" uručene su glumici Dari Džokić i Fakultetu dramskih umetnosti, za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti.

Prsten sa likom Joakima Vujića, oca srpskog teatra, uručen je kostimografu Užickog pozorišta Snežani Kovačević, a medaljon, takođe, sa likom Joakima Vujića, Ministarstvu kulture i informisanja Republike Srbije. Povodom jubileja uručene su i godišnje nagrade Teatra.

Glumica Dara Džokić rekla je da je počastvovana i da je bila iznenađena kada joj je saopšteno da je dobitnik Statuete.

"Drago mi je što sam stala u red prethodnih dobitnika, i drago mi je što se to dešava na 180.godinu potojanja pozorišta. Ovaj jubilej nagradu čini još značajnijom, drago mi je da žiri u meni prepoznao nekog ko je ceo svoj život posvetio pozorištu", rekla je Džokić.

Nakon što joj je uručeno visoko priznanje, Džokić se, posebno obratila mladima i uputila im poziv da ostanu u Srbiji.

"Imala sam potrebu da kažem nešto mladim ljudima, ne samo umetnicima, već svim mladim ljujdima koji nailaze na prepreke i poteškoće, zato što sve više odlaze u svet", rekla je Džokić i dodala da društvo njihov odlazak treba da shvati kao najveću opasnost.

Ona je mladima poručila "da ima nekog višeg smisla boriti se i biti najbolji u svom poslu i biti vrhunski umetnik, pekar, radnik, lekar, ekonomista...".

Povodom jubileja Knjaževsko-srpskog teatra, koji je je počeo vatrometom, otvorena je i izložba pod nazivom "Kultne predstave kragujevačkog Teatra 20.veka". Izveden je i kolažni program "Joakimovi potomci" sa fragmentima iz sedam predstava kragujevačkog pozorišta, rađenih po delima domaćih autora, od Joakima Vujića do Duška Kovačevića.

Prva predstava u Knjaževsko-srpskom teatru izvedena je 15. februara 1835. godine, istoga dana kada je u Kragujevcu, tadašnjoj prestonici Srbije, donet prvi Ustav moderne srpske države, poznatiji kao Sretenjski Ustav.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva