:

:

TV Most

clock

Januar 23, 2017   12:05

0

334

Najskuplja slika samoukog Barbariena 3.600 evra

Beograđanina Barbariena (1963-2013) kome je zvanično ime Predrag Milićević "otkrila" je direktor Muzeja naivne i marginalne umetnosti sa sedištem u Jagodini (koju nazivaju i "art brut") Nina Krstić i tako je tek pred smrt počeo da bude cenjen pošto mu je slike uključivala u nastupe ovog muzeja na međunarodnim izložbama, posebno na najvažnijoj smotri samoukih slikara na trijenalu u Bratislavi. Ona je i autor prve monografije o Barbatienu objavljene 2016 godine.

Barbarijenova slika je najbolju cenu postigla i na prethodnoj 44. aukciji Madl Arta tako da se može reći da su ga kolekcionari počeli da cene tek posthumno. Od 172 eksponata od kojih je 31 u kategoriji antikviteta dok su ostali slike u svim tehnikama, od crteža i akvarela do uljanih slika i skulptura koliko je ponuđeno na prodaju kupce je našlo šest antkviteta, među kojima je najbolju cenu postiglo jedno srebrno rusko kandilo za koje je plaćeno 325 evra dok za veoma lepe komade nakita i kaminske satove nije bilo interesovanja.

Inače, najskuplje slike od kojih delo Peđe Milosavljevića "Krovovi Pariza" iz 1952 krasi i korice kataloga i za koju je traženo 9.600 evra i slika Nikole Graovca "Motiv iz Like" iz 1939. za koju je trebalo platiti početnu cenu 4.200 evra nisu našle kupce.

Kao i tokom prethodnih aukcija početne cene su uglavnom značajno niže od realne vrednosti lotova a imena su često veoma poznata. Prodata je Graovčeva "Vaza sa cvećem" za skromnih 450 evra. Zanimljivo je da su tri slike slikarke slovenačkog porekla Majde Kurnik (1920-1967) imale početnu cenu 600, zatim 350 i 200 evra, našle istog kupca koji je došao iz Slovenije. Od nekoliko skulptura kupca je našla samo jedna ljupka bronzana statua devojčice u bronzi rad Frana Kršinića kupljena za 1.400 evra. Po početnim cenama su prodate i dve slike manje poznatog Mihaila Milovanovića (1870-1941) čije su početne cene bile 2.750 i 2.400 evra a kupio ih je neko iz Užica putem telefona. Kupca je našla i slika Ivana Tabakovića i to jedan realističan pejzaž pariske ulice iz predratnog perioda koji je dostigao cenu od 800 evra, inače njegove novije eksperimentalne slike nisu nailazile na kupce na prethodnim aukcijama. Nekoliko poznatih umetnika Milo Milunović i Momo Kapor, imali su na aukciji po četiri dela, što ukazuje da su se neke kolekcije počele rasparčavati. Od Milunovićevih slika nije ništa prodato a od Kaporovih jedna veoma dekorativna stilozivana karta za igranje sa kraljem i damom herc, koja je plaćena 1.200 evra.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva