:

:

TV Most

clock

Avgust 16, 2017   12:05

0

116

Najmanja nezaposlenost u poslednjih 25 godina

Zoran Martinović rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da očekuje nižu stopu nezaposlenosti krajem drugog kvartala.

"Krajem ovog meseca biće zvaničnih rezultata, ali sam siguran da će, što se stope nezaposlenosti u drugom kvartalu tiče, ona biti niža. Najpovoljnija stopa nezaposlenosti bila je 13 odsto krajem prošle godine i očekujem sada da bude ispod toga", kaže Martinović.

Dodaje da je statistika na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje zabeležila najmanju nezaposlanost od 1992. godine.

"Na evidenciji je sada 638.000 nezaposlenih. Poslednjih nekoliko godina, tačnije poslednje tri, četiri, beležimo pozitivne trendove na tržištu rada", napominje Martinović.

Kaže da je prvi kvartal uvek najnepovoljniji, a da u drugom opada nezaposlenost čemu doprinose i sezonski poslovi.

"U letnjim mesecima smanjenje nezaposlenosti se oseća u poljoprivredi, građevinarstvu, trgovini, ugostiteljstvu. Ima dosta rada na crno ali ima i prijava na obavezno socijalno osiguranje", kaže Martinović.

Ističe da je prošle godine nezaposlenost bila 13 odsto.

"Do kraja godine očekujem da se zabeleži značajno smanjenje nezaposlanosti, a bili bismo zadovoljni kad bi bila 11, 12 odsto. To bi bilo ohrabrujuće i pokazalo bi da smo na dobrom putu i da je oživelo tržište rada", napominje Martinović.

Kaže da na evidenciji NSZ ima 900 ljudi iz IT sektora.

"Oni se kratko zadržavaju na našoj evidenciji i tržište rada zahteva ovu struku, to je deficitarno zanimanje. Uspeli smo da prekvalifikujemo oko 1.440 lica u IT oblast", objašnjava Martinović.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva