:

:

TV Most

clock

April 13, 2018   12:05

0

179

Najbolja nedelja za naftaše od jula 2017.

Cena naftnih fjučersa je porasla ove nedelje više od osam procenata u Njujorku, zbog Sirije i tenzija između Saudijske Arabije i pobunjenika u Jemenu koje podržava Iran, što je pojačalo zabrinutosti u pogledu sigurnosti isporuka iz tog regiona bogatog "crnim zlatom", prenosi agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u maju skočila je za 69 centi na 67,76 dolara po barelu na njujorškoj robnoj berzi, na najviši nivo od decembra 2014. godine, a u Londonu se trgovala u 11:36 časova za 67,39 dolara. Ukupan obim trgovanja bio je oko 32 procenta iznad 100-dnevnog proseka.

Cena severnomorske nafte "brent" za junsku isporuku porasla je za 30 centi na 72,32 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, a na nedeljnom nivou je ojačala za 7,3 posto.  Na Šangajskoj međunarodnoj berzi energije, cena naftnih fjučersa denominovanih u juanima za septembarsku isporuku ostvarila je rast od 0,4 odsto na 426,1 juan po barelu.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (84, OPEK) i Rusija mogu uskoro da proglase da su "ispunili misiju", s obizrom na to je njihovo rezanje proizvodnje nafte uklonilo gotovo sav višak ponude na tržištu, saopštila je Međunarodna agencija za energetiku (84, IEA).

Proizvodnja sirove nafte u OPEK-u pala je na najniži nivo u skoro tri godine, pošto problemi u Venecueli nastavljaju da se gomilaju, naveli su iz IEA.

Osnivač i generalni direktor kompanije "Akap Enerdži", Aniš Kapadia, izjavio je danas za američku tv mrežu CNBC da bi cene nafte uskoro mogle da uzlete na preko 100 dolara za barel zbog eskalacije tenzija na Bliskom istoku.

"Mislim da nije nemoguće da vidimo trocifren iznos cene nafte u jednom trenutku ove godine ukoliko stvari na Bliskom istoku eksplodiraju", rekao je Kapadia.

 

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva