:

:

TV Most

clock

Septembar 15, 2018   19:32

0

296

Naidu: Pitanje Kosova mora da bude rešeno mirno


"Naše dve zemlje su uvek podržavale jedna drugu. Srbija se i dalje suočava sa borbom za suverenitet i Indija ima čvrst stav o pitanju očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Srbije. Indija veruje da pitanje Kosova mora da se reši mirnim putem, razgovorom i dijalogom", rekao je Naidu.



On je na početku govora poslanike pozdravio na srpskom i tokom govora ih je nazivao braćo i sestre. Naidu je ocenio da odnosi Indije i Srbije imaju duboku tradiciju, da su duboko ukorenjeni u istoriji i da su obe zemlje posvećene razvoju demokratije. On je rekao da su odnosi dve zemlje dobri i da su pojačani u poslednjih godinu dana.



"Interakcija između naroda Indije i Srbije dala je veliki doprinos njihovom intelektualnom i kulturnom kapitalu", rekao je Naidu.



On je rekao da mu je drago što Srbija deli stavove Indije da je neophodno reformisati Ujedinjene nacije, naročito Saveta bezbednosti i da su dve zemlje saglasne da je terorizam najveća pretnja miru i bezbednosti. Naidu je rekao da je trgovinska razmena dve zemlje 200 miliona dolara i da mora da bude mnogo viša, jer za to ima prostora, kao i da su potrebne mnogo veće investicije.



Potpredsednik Indije rekao je da je njegovo današnje obraćanje u Skupštini Srbije veoma važno, jer se obeležava Međunarodni dan demokratije. On je rekao da je Dom Narodne skupštine Srbije veoma važno istorijsko zdanje i dodao da je tu održan prvi samit Pokreta nesvrstanih.



Naidu se osvrnuo i na lik predsednika SFRJ Josipa Broza Tita i rekao da je njegovo ime bilo poznato u domovima širom Indije.



"Tito se 1954. obratio parlamentu Indije. Drago mi je što se dijalog nastavlja kroz parlamentarnu grupu prijateljstva sa Indijom", rekao je Naidu.



On je podsetio na reči indijskog premijera Džavaharlala Nehrua "izgradimo društva u kojima je sloboda snažna… jer nam sloboda omogućava da uspostavimo uspešna društva" i rekao da Indija želi "svet bez diskriminacije, svet poštovanja, tolerancije, gde se slavi različitost".


Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva