:

:

TV Most

Foto: Iz produkcije Jiržija Kilijana

clock

April 22, 2015   13:49

0

117

Nagrada "Jovan Ćirilov" Jiržiju Kilijanu








Nagrada 12. Beogradskog festivala igre Jovan Ćirilov - tragač za novim, po odluci stručnog žirija u sastavu Marija Janković, baletski pedagog i kritičar, Nebojša Bradić, pozorišni reditelj i Đisberto Morseli, direktor Ravena Festivala iz Italije, dodeljuje se koreografu Jiržiju Kilijanu, saopštavaju iz Direkcije festivala.

"Ovaj neumorni istraživač je u Centru Sava ponudio dve nezaboravne, nesvakidašnje večeri, na kojima su publika i pozorišni znalci uživali u dve postavke van klišea i konvencija, gledali i slušali njegovu jedinstvenu, filosofsku interpretaciju igre, stoji u saopštenju i dodaje:


"Kako ova nagrada treba da afirmiše umetničko stvaralaštvo i gradi dragoceno kulturno nasleđe za sve zainteresovane pojedince, grupe i institucije koji svojom kreativnošću, visokom disciplinom i posebnošću pomeraju okvire savremenog umetničkog izraza - jednoglasna je bila i odluka, jer je Jirži Kilijan umetnik koji ovo priznanje zaslužuje kao njegov prvi dobitnik, ali i rodonačelnik u potrazi za novim".

Nagrada predstavlja rad vajarke Andreje Prokopijević koja se izložbom svojih skulptura predstavila tokom festivala.
Kako se navodi, oštre i korisne polemike oko imena Jovana Ćirilova na nagradi nametnule su veću odgovornost i pažnju pri izboru laureata.

Nagrada je najavljena na samom početku ovogodišnjeg festivala, podseća se u tekstu, uz napomenu da "postoji prostor da se u godinama koje dolaze ostvari šira diskusija o mogućim dobitnicima, i svim onim posebnim trenucima koji pomeraju granice i donose nešto neočekivano i novo na pozorišnu scenu".


Jirži Kilijan je nagradu prihvatio sa zahvalnošću, i sa željom da i u budućnosti Beogradski festival igre bude kvalitetan, raznovrstan i hrabar evropski festival.

"Fasciniran sam da iza ovakvog programa stoji mali tim koji sa ogromnom posvećenošću i entuzijazmom ostvaruje rezultate svetskog formata. Na beskompromisnu selekciju najviše obavezuje brojna publika, a očekujem da će u godinama koje dolaze ovaj festival tek ostvariti podršku koju zaslužuje", piše Kilijan u Beograd, grad koji se zahvaljujući njegovim koreografijama i njegovoj poseti tokom BFI našao na svetskom vrhu kulturnih događaja..


Ovogodišnji BFI imao je najveću, rekordnu posećenost od svog osnivanja,

"Više od 20.000 ljudi pratilo je glavne i paralelne programe. Ukupno 20 celovečernjih predstava, izvedeno je pred prepunim gledalištima u Beogradu, Novom Sadu, Vršcu i Pančevu. Na festivalu je učestvovalo 13 kompanija iz 11 zemalja, a slavni koreografi i produkcije koje su već zabeležile uspeh u svetskim metropolama, smenjivali su se sa manje poznatim i mladim plesnim stvaraocima, kao i novim postavkama.


U susret festivalu, organizovana je drugu godinu zaredom revija dokumentarnih i umetničkih filmova Dani igre u Kinoteci, u saradnji sa ovom institucijom. Izložbe fotografije u Beogradu i Novom Sadu, predstavile su ovogodišnjeg laureata nagrade Vip poziva, prvaka Nacionalnog baleta Kanade Aleksandra Antonijevića. Programi za mlade igrače i učenike baletskih škola -Vip talenti, omogućili su besplatne časove i radionice, kao i dragocene kontakte sa inostranim pedagozima, koreografima i direktorima kompanija.


Festivalski program je pružio uvid u vrhunske domete svetske savremene scene, i okupio ne samo domaću već i brojnu inostranu publiku. Mnoge predstave su nedeljama unapred bile rasprodate, što dokazuje da postoji potencijal da se u budućnosti svetske kompanije zadrže duže u Srbiji. Ukupno 115 akreditovanih novinara iz zemlje i inostranstva je najavilo i pratilo događaj, a među njima i ugledne svetske agencije BBC i ANSA, kao i poznati časopisi za umetničku igru Danza e Danza iz Milana i Dance Magazine iz Njujorka. Svojim programom, ova manifestacija potvrđuje da vrhunska umetnost može značajno doprineti razvoju turizma, ali i pozicioniranju Srbije u svetu. Vredi podsetiti da je festival, 25. marta u Centru Sava otvorila jedna od najvećih baletskih zvezda, Karla Frači.

Beogradski festival igre je ove godine po prvi put održan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture. Uspešna saradnja ostvarena je sa Delegaciom EU u Srbiji, Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu AP Vojvodine, gradovima Beograd, Novi Sad, Vršac i Pančevo, kompanijom Vip mobile kao generalnim pokroviteljom, Societe Generale bankom, Fondacijom Hemofarm, kompanijama DDOR Novi Sad, Nivea, Lasta, Bambi, Doncafe, Roche, Nestle Adriatic, i drugim.












Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva