:

:

TV Most

Foto: youtube/screenshoot

clock

Februar 22, 2015   12:05

0

210

Nagrada "Dositej Obradović" Biserki Cvejić



Predsednik Upravnog odbora Zadužbine "Dositej Obradović" Radomir Putnik, koji je uručio nagradu Biserki Cvejić, rekao je da je ona ceo svoj život i sve svoje talente posvetila umetnosti i školi.

"Vaš životopis podseća na Dositejev put, jer putujući po svetu učio je i naučeno prenosio učenicima.Vi ste svojim glasom pružili trenutke vrhunske operske i koncertne muzike publici širom sveta. Kao i Dositej vi ste odlučili da svoje ogromno znanje prenosite mladima i kao naš veliki učitelj posvetili ste se plemenitom i zahtevnom poslu nastavnika", istakao je Putnik.

Predsednik žirija za dodelu nagrade Vojislav Jelić je rekao da je Biserka Cvejić već odavno poznata i priznata u zemlji i svetu kao vrhunski muzički stvaralac i vokalni pedagog.

"Poput Dositeja vratila se nakon u inostranstvu provedene mladosti u rodnu zemlju i posvetila joj svu svoju stvaralačku energiju pronoseći potom najčuvenijim svetskim muzičkim scenama, ne samo slavu svog talenta, već i glas o svojoj zemlji i Beogradu u kojem je provela najplodnije decenije svog života", rekao je Jelić.

Glumica Rada Đuričin pročitala je zahvalnicu Biserke Cvejić u kojoj se navodi:

"Zahvaljujem se Zadužbini "Dositej Obradović", Ministarstvu kulture i informisanja, Narodnoj banci Srbije i Narodnom pozorištu na ovoj značajnoj nagradi koju doživljavam kao vredno priznanje svojoj tridesetogodišnjoj internacionalnoj pevačkoj karijeri i tridesetpetogodišnjoj posvećenosti odgovornom i teškom poslu vokalnog pedagoga, kao i mnogobrojnim uspesima koji su moji studenti postigli u nastupima na najvećim operskim scenama i koncertnim dvoranama, kod nas i u svetu".

Nagradu za životno delo dodeljuje Zadužbina "Dositej Obradović" uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Srbije, a pridružili su im se Narodna banka Srbije i Narodno pozorište.

Nagrada se sastoji od plakete sa likom "Dositeja Obradovića" dar Narodne banke Srbije, diplome i novčanog iznosa koji daje Ministarstvo kulture i informisanja.

Nagrada se dodeljuje za životno delo za sve discipline nauke, prosvete, književnosti i kulture, kojima pripada, ili ih je utemeljio u srpskoj sredini, naš veliki pisac i prosvetitelj Dositej Obradović.

Izvor: FoNet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva