Vesti
Nagrada „Longin“ Velizaru Krstiću

14:56, 19.06.2017

|

Izvor: Radio Gračanica

Žiri u sastavu mr Petar Đuza, redovni profesor slikarstva, Maja Todić, akademski slikar, i Nebojša Jevtić, istoričar umetnosti, urednik likovnog programa Doma kulture Gračanica dodelio je nagradu "Longin" za 2017. godinu, akademskom slikaru, grafičaru i vajaru Velizaru Krstiću za sveukupno stvaralaštvo iz oblasti likovnih umetnosti.
Velizar Krstić je rođen u Oreovcu kod Niša. Diplomirao je na Akademiji likovnih umetnosti 1972. godine u klasi Đorđa Bošana, gde je i magistrirao 1976. godine. Studirao na Akademiji likovnih umetnosti u Beču (1973-1974), u klasi profesora Valtera Ekreta, kao stipendista zadužbine F.V.S iz Hamburga, po preporuci slikara Petra Lubarde. Kao stipendista grčke Vlade 1979. studirao je na Visokoj školi lepih umetnosti u Atini. U periodu od 1996-97. godine radi kao gostujući profesor na Fakultetu likovnih umetnosti Aristotelovog univerziteta u Solunu. Redovni je profeor na Fakultetu likovnih umetnosti u Bogradu. Dobitnik je mnogih prestižnih nagrada.

„Velizar Krstić je umetnik jakih osećanja, ikoničkog i izražajnog sveta. nije se povinovao ni vremenu ni slikarima. U radovima priziva radoznalost deteta i sebe-Velizara Krstića, ali ne podržava ni sebe ni druge, već slika simboličkim nijansama dok bojama dočarava telesno i duhovno, a njegov svet prolazi i traje kroz različite živorne cikluse.“ kaže o umetnosti Velizara Krstića, prof. mr Sretko Divljan.

Nagradu „Dimitrije Popović“ za mlade stvaraoce žiri je dodelio Vuku Đuriću, grafičkom dizajneru.

Vuk Đurić je rođen 1992. godine u Istoku. Završio je fakultet umetnosti Priština-Kosovska Mitrovica, na odseku za grafički dizajn. trenutno na zavšnoj godini master studija na istom fakultetu,. Imao jednu samostalnu i više grupnij izložbi.

„Ekspresivna plastična predstava Vuka Đurića, sa asocijativnom ulogom boje u karikiranoj temi iz rimske mitologije, predstavlja oštru kritiku sveukupnog društvenog miljea, (ne)moralnih normi i etike.“ piše Nebojša Jevtić o njegovom radu na ovogodišnjoj likovnoj koloniji u Gračanici.Nagrade će biti dodeljene 25. juna 2017. godine od 20 časova, u Galeriji Doma kulture Gračanica, na otvaranju izložbe sa likovne kolonije „Vidovdan 2017“
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design