Vesti
Nafta nastavlja da se kreće iznad 46 USD

12:07, 17.07.2017

|

Izvor: Tanjug

Cene nafte nastavljaju da se kreću iznad nivoa od 46 dolara za barel u Njujorku, zbog boljih od očekivanih podataka o privrednom rastu Kine u drugom kvartalu.
Cena naftnih fjučersa je porasla za 0,3 odsto u NJujorku, nakon što je prošle nedelje ojačala za 5,2 odsto, javlja njujorška agencija "Blumberg".

Američka "laka" nafta WTI za isporuku u avgustu ojačala je na robnoj berzi u NJujorku za 14 centi na 46,68 dolara u 9:52 sati po londonskom vremenu. Ukupan obim trgovanja bio je oko 24 procenta iznad 100-dnevnog proseka. Cena WTI nafte je prošle nedelje porasla za 2,31 dolar na 46,54 dolara.

Severnomorska nafta "brent" za septembarsku isporuku popela se za 17 centi na 49,08 dolara za barel na londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa. Cena "brenta" je prošle nedelje porasla za 4,7 odsto.

Kina, kao druga najveća svetska ekonomija, zabeležila je rast bruto domaćeg proizvoda od 6,9 odsto u drugom kvartalu na godišnjem nivou, što je iznad procene "Blumbergovih" analitičara koji su prognozirali rast od 6,8 odsto.

Američka agencija navodi i da su naftaši u SAD otvorili samo dve nove bušotine prošle nedelje, što je najsporiji tempo rasta od maja, prema podacima kompanije "Bejker Hjuz".

Iako su cene nafte napredovale prošle nedelje, one su u NJujorku i dalje ispod nivoa od 50 dolara za barel zbog zabrinutosti da će prekomerne globalne zalihe neutralisati napore Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih saveznika za smanjenje proizvodnje.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design