:

:

TV Most

clock

Mart 09, 2017   12:05

0

115

Nafta ispod 50 dolara posle naglog pada cena

Cena nafte pala je danas u Njujorku i do 2,2 odsto na 49,2 dolara po barelu, pošto je u prethodna tri trgovačka dana izgubila 5,7 odsto, preneo je Blumberg.

Zalihe u SAD su porasle za 8,2 miliona barela, što je prema zvaničnim podacima najviše od 1982. godine.

Cene nafte su bile iznad 50 dolara po barelu posle novembarskog dogovora Organizacije zemalja izvoznica nafte (84, OPEK) i drugih zemalja da smanje proizvodnju od 1. janaura kako bi se smanjila prezasićenost svetskih tržišta. Dok je većina zemalja smanjila proizvodnju, u SAD je poraslo crpljenje nafte iz škriljca.

Američki proizvodjači nafte iz škriljca su uspeli da smanje troškove koji su dosta veći od klasične proizvodnje, i s rastom cena usled dogovora u OPEK-u, opet mogu da imaju profit.

Zbog toga se strahuje da bi tržište opet moglo da bude preplavljeno naftom pa je došlo do naglog pada cena juče je cena lake američke nafte u Njujorku pala za 5,4 odsto, što je največi dnevni pad u procentima od februara prošle godine.

Veliki pad cena nafte oborio je juče i vrednosti akcija velikih naftnih kompanija akcije Ekson mobajla (84, Exxon Mobile) pale su 1,8 odsto, a Ševrona (84, Chevron) dva odsto.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva