:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Januar 23, 2015   12:05

0

184

Nadzor u Komori izvršitelja

U saopštenju poverenika je navedeno da je neposredan povod način primene izmena Zakona o izvršenju i obezbeđenju, koje su stupile na snagu 26. decembra.

Kako je istaknuto, navedenim izmenama izvršni poverioci obavezani su da Komori izvršitelja dostave podatke o verodostojnoj ispravi po osnovu izvršenih komunalnih i sličnih usluga čije se izvršenje traži, kako bi Komora ravnomerno rasporedila iste izvršiteljima na teritoriji Srbije, a tek ako Komora ne odgovori u roku od pet dana poverilac se može obratiti lokalnom izvršitelju.

S tim u skladu Komora je obavezana da u roku od 15 dana donese opšti akt kojim se bliže uređuju sadržina i način podnošenja zahteva izvršnog poverioca Komori, sadržina odgovora i način dostavljanja odgovora Komore izvršnom poveriocu.

Poverenik kaže da je Komora, ne u roku od 15 dana već istog 26. decembra, na svom sajtu objavila da je donela Pravilnik, a pritom nije objavljena njegova sadržina, niti informacije o dobijenoj saglasnosti ministra i o objavljivanju Pravilnika u Službenom glasniku.

Kako se navodi, objavljeni su i formulari koje je potrebno popuniti i dostaviti Komori uz obaveštenje da će ona poveriocima dostaviti spisak nadležnih izvršitelja kojima treba podneti predloge za sprovođenje izvršenja.

Iz kabineta poverenika ističu da objavljeni formulari pored ostalog sadrže i podatke o fizičkim licima - izvršnim dužnicima - ime, iznos potraživanja, adresa, matični broj i dodaju da se već na prvi pogled otvara više pitanja od značaja za dopuštenu i zakonitu obradu podataka o ličnosti.

U saopštenju se ističe da je očigledno da se Pravilnik upušta u uređivanje obrade podataka o ličnosti iako je po Ustavu to zakonska materija, kao i da je osim pravnog osnova potpuno otvoreno i pitanje svrhe, jer ako je svrha kako to zakon kaže ravnomerna raspodela predmeta, pribavljanje ličnih podataka ne samo da nije nužno nego je i sasvim suvišno.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva