:

:

TV Most

Foto: RTV

clock

Februar 21, 2015   12:05

0

115

Nadamo se da će Rezulucija EP biti objektivna

"Verujem da će izveštaj biti prilično izbalansiran i da će još jednom potvrditi na vrlo ekspilicitan način da je Srbija na dobrom putu što se tiče evrointegracija, da smo ozbiljna zemlja kandidat i da su reforme koje sprovodimo značajne i za evropski put i za građane Srbije", rekla je Joksimović RTS-u.

Kritike koje budu iznete ozbiljno ćemo uvažiti i raditi na tome da to popravimo, poručila je Joksimović.

Ona je ocenila da bi bio veliki uspeh kada bismo do kraja prve polovine ove godine uspeli da otvorimo pregovore o poglavljima 23 i 24.

Ministarka je rekla da veruje da će postizanje sporazuma o pravosuđu sa Prištinom deblokirati proces otvaranja pregovora o poglavlju 35.

Komentarišući zahtev za potpunom implementacijom Briselskog sporazuma, Joksimovic je istakla da je Srbija započela implementaciju u svim oblastima, kako kroz akcione planove, tako i kroz dogovore.
"Briselski sporazum je uvek bio težak za implementaciju, dogovor o pravosudu je bilo teško postići, to je najteža tačka Briselskog sporazuma. Uložili smo veliki napor i trud da do tog dogovora dođe i mislim da ljudi u EU to vrednuju na pravi način i verujem da će to značiti otvoren put za otvaranje poglavlja 35", rekla je Joksimović.

Ona je rekla da se već rade akcioni planovi za poglavlja 23 i 24.
"Sutra da to završimo neće biti dovoljno - postoje procedure na terenu EU, u institucijama ti planovi moraju proći nekoliko faza - analize, različita tela. U svakom slučaju verujem da ako uspemo da otvorimo poglavlja u prvoj polovini ove godine, to bi bio veliki uspeh", naglasila je Joksimović.

Ona je najavila da će pitanje Zajednice srpskih opština biti tema u sledećoj rundi dijaloga Beograda i Prištine.
Ministaka je rekla i da očekuje prepreke iz regiona, pre svega iz Hrvatske koja, kako je rekla, ima drugačiju politiku od Slovenije, koja podržava Srbiju na evropskom putu.
"To se dešava u procesu pregovora, manje više je svaka zemlja to imala. Mi ćemo pokušavati da zaštitimo naše interese", naglasila je Joksimović.

Ona je ocenila i da je dobro što je izvestilac EP Dejvid Makalister došao da se uveri kako Srbija napreduje u procesu evrointegracija.

Kada je reč o slobodi medija u Srbiji, ona je istakla da "u društvu u kome postoji cenzura medija ne možete o tome da pričate svaki dan", što je, kako je rekla, dokaz da cenzura ne postoji i da u Srbiji svako može da kaže šta misli.
"Očekujem da oni koji se žale na neslobodu medija treba da govore jezikom činjenica", kazala je ona i napomenula da se i u zemljama članicama EU dešavaju "čudne stvari" u medijima, koje se ne mogu okarakterisati kao potpuna sloboda medija.

"Nigde to nije idealno, ali mislim da u Srbiji svako meže da iznese svoj sud, stav ili kritiku. Nisam čula za slučajeve bilo kakvih pretnji, mislim da su ta vremena iza nas", istakla je ona i dodala da pojedinačno postoje neki problemi, ali da će država uvek reagovati i snositi svoj deo odgovornosti.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva