:

:

TV Most

clock

Jun 08, 2017   12:05

0

143

Nacrt zakona o dualnom obrazovanju u interesu poslodavaca

Ukazano je da u predvidjenim odredbama ne postoji mogućnost da se poslodavac sankcioniše i da su tim Nacrtom isključene i odredbe Zakona o radu.

Profesorka u penziji Srbijanka Turajlić je rekla da se iz Nacrta uopšte ne vidi kuda vodi dualno obrazovanje, i da se ne zna kako se identifikuju potrebe tržišta rada.

"Stiče se utisak da potrebe tržišta rada saznajemo preko poslodavaca i da je jedino važno da im se obezbedi jeftina radna snaga", rekla je ona.

Dodala je da se stiče utisak da je neko uzeo i prepisao strani zakon o dualnom obrazovanju, ukazavši da je, "kada nešto prepisujete, osnovna greška da prepisujete loše".

Profesorka Biološkog fakulteta Biljana Stojković je ocenila "da je nacrt tog zakona katastrofalan i na veliku štetu i dece, i države".

"Nije mi jasno zašto se, po odredbama Nacrta, Ministarstvo prosvete odrekle uloge u dualnom obrazovanju i sve prepustila Privrednoj komori Srbije", rekla je ona.

Po njenim rečima, to što se predlaže je uskladjeno s potrebama poslodavaca, a ne države i društva u Srbiji.

"Jedina obaveza poslodavaca je da obezbedi bezbednost na radu, a ostala prava iz Zakona o radu se i ne pominju", rekla je ona.

Najavljeno je da će primedbe na Nacrt zakona o dualnom obrazovanju biti prosledjene Ministarstvu prosvete.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva