:

:

TV Most

clock

Avgust 22, 2017   12:05

0

204

Nacrt mera za rešavanje posledica suše narednih nedelja

Branislav Nedimović je rekao da je investiranje odgovor ministarstva na posledice vremenskih neprilika.

"U narednim nedeljama izaći ćemo sa tim nacrtom, ali su naš odgovor – investicije u sisteme za navodnjavanje, promovisanje sistema osiguranja i investicije u protivgradnu zaštitu", rekao je ministar poljoprivrede.

Ističe da će ministarstvo utvrditi tačne posledice vremenskih neprilika, napominjući da je potreban kontinuitet investicija u poljoprivredi.

Navodi da na predstojećem Poljoprivrednom forumu dolaze predstavnici 150 turskih kompanija kao mogući otkupljivači srpskih proizvoda.

"Poljoprivredni forum i zainteresovanost 150 kompanija pokazuje da srpsko tržište vredi. Predstavnici turskih kompanija dolaze jer su zainteresovani za investiranje u Srbiji i da kupuju srpsku robu, to znači da srpsko tržište vredi, da ima veliki potencijal naročito u prehrambenoj industriji", navodi Nedimović.

Ističe da je od 2010. godine na snazi sporazum o slobodnoj trgovini sa Turskom ali da Srbija želi da proširi spisak proizvoda koji su u bescarinskom režimu.

"Posle sedam godina sazrelo je vreme da se tako nešto desi. Naši predlozi su izvoz goveđeg mesa, rafinisano suncokretovo ulje, sirovo suncokretovo ulje. Želimo da napravimo iskorak kako ne bismo prodavali samo sirovine koja je kvalitetna i jeftina, nego da je preradimo i zato su ove turske kompanije dobrodošle", objašnjava ministar.

Navodi da će turskim kompanijama biti ponuđeni dobri uslovi da investiraju u Srbiju i da, kaže, zajedno radimo ne samo za tursko tržište već i za tržište EU i Rusije.

Ističe da će od Turske tražiti da Srbija dobije kvotu bescarinskog režima, kakve imaju druge zemlje.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva