:

:

TV Most

Foto: Foto RTS

clock

Januar 19, 2018   12:05

0

196

Nacionalna kampanja "Rak je izlečiv"


Radan Džodić rekao je gostujući u Dnevniku RTS-a da kampanja "Rak je izlečiv", koja danas počinje, ima za cilj da ukaže na značaj preventivnih mera.



"Neobično sam srećan što počinjemo sa RTS-om ozbiljnu kampanju koja će da ukaže na jednostavne ali i jeftine mere, kako bi se broj novoobolelih smanjio za 30 odsto. Neke od tih mera su šetnja, prestanak pušenja, eliminacija alkoholizma, smanjenje gojaznosti, ne izlaganje kože suncu i solarijumu", napominje Džodić.



Dodaje da pored preventivnih postoje i sekundarne mere i ističe da onkologija više nije siroče srpske medicine.



"U poslednjih nekoliko godina je mnogo urađeno u infrastrukturi, dosta se ulaže, a imaćemo i više od 10 novih radioterapijskih mašina, uključujući i gama nož, što će poboljšati kvalitet radioterapije", objašnjava direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije.



Džodić kaže da je na listi čekanja za hirurgiju u Institutu trenutno 607 pacijenata i napominje da niko ne kasni. 



"Za radioterapiju čeka oko 300 pacijenata i vodi se računa da niko ne zakasni. Kad prorade još tri radioterapijske mašine nećemo morati da radimo u tri smene i neće biti listi zakazivanja", ističe Džodić.  



Dodaje da postoje standardi i da pacijenti ne treba da se plaše jer se ne može ništa dramatično desiti za dan. 



"Kada su u pitanju hitni slučajevi oni se odmah zbrinjavaju", napominje Radan Džodić. 



Ističe da je kampanja koja počinje urađena po najboljem modelu.



"Od predsednika države do svakog građanina, svi treba da brinemo ne samo o raku nego o svakoj bolesti", zaključuje Džodić.



Svake godine u Srbiji od raka oboli oko 36.000 ljudi, a više od 20.000 života rak odnese. Od neke maligne bolesti dnevno u našoj zemlji oboli jedno dete. 



Da ne postanemo broj u statistici obolevanja i umiranja od raka, Radio-televizija Srbije i Ministarstvo zdravlja danas, tačno u "Pet do 12", pokreću jednogodišnju Nacionalnu kampanju "Rak je izlečiv".


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva