:

:

TV Most

clock

Januar 20, 2018   12:05

0

170

Nabavka vakcina za zaštitu zdravstvenih radnika


Zbog toga što u ovom trenutku među zdravstvenim radnicima ima dosta obolelih, Srbija razmatra nabavku dodatnih količina vakcina, i vakcinaciju svih lekara i medicinskih sestara.



Od oktobra prošle godine i prvih slučajeva malih boginja, veže pooštrene mere epidemiološkog nadzora. Ipak, među obolelima ima i zdravstvenih radnika.



Dečji hirurg, pedijatrijsko odeljenje bolnice u Kraljevu dr Ivan Filipović kaže da je imao malaksalost, temperaturu, malo su se pojavile ospe, pošto je primio jednu dozu vakcije, pretpostavlja da je imao najblažu kliničku sliku, pa je brzo počeo da radi.



Marijana Lišanin, medicinska sestra iz Kraljeva rekla je da je kod nje bolest počela 19. decembra. Kako je dodala, dobila je temperaturu, bolelo je grlo, dobila je ospe posle tri dana, usledila je i hodpsitalizacija na Infektivnom odeljenju.



"Nedelju dana pre oboljevanja, bila sam sa detetom na školskom, ja mislim da sam tu dobila boginje, s obzirom da ih u vrtiću nije bilo", rekla je Dragana Mitrović, servirka, predškolske ustanove iz Kraljeva.



Dr Dušica Mihajlović iz Doma zdravlja u Nišu navodi da do sada ima 15-16 oboleluh koji su iz raznih objekata doma zdravlja, iz različitih službi, ekonosmke, stomatološke, kada je objavljena epidemija, pooštrene su sve mere.



Uskoro, vakcinacija očekuje i zdravstvene radnike, posebno one koji rade u pedijatriji.



"To je jako značajna protiv epidemijska mera i u narednom periodu se razmatra i gleda kako da se nabavi dodatna količina vakcina da bi se naši osetljivi zdravstveni radnici, koji su direktno izloženi u kontaktu sa bolesnicima zaštitili", kaže Darija Kisić Tepavčević 



iz Instituta za javno zdravlje "Batut".



Epidemiolog Predrag Kon rekao je da je obavezno, i ne treba odlagati ni po koju cenu, vakcinacija dece do 18 godina, pomerena je granica od 14 na 18, i posebno u tom predškolskom uzrastu.



"Za sada na sreću, postoji odgovor roditelja, nemamo masovno širenje po vrtićima", navodi Kon.



Dodatni izazov je sprečiti širenje u ustanovama socijalne zaštite, u prihvatnim centrima za decu i odrasle u Beogradu je pod kontrolom.



U Srbiji, 41 odsto svih obolelih su stariji od 30 godina, a male boginje su potom najčešće u uzrastu do 4 godine života.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva