:

:

TV Most

clock

Jun 26, 2017   12:05

0

129

Na Vračaru otkriven spomenik Milutinu Milankoviću

Spomen-obeležje otkrili su ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, gradski menadžer Goran Vesić i predsednik Udruženja "Milutin Milanković" Slavko Maksimović.

Vukosavljević je rekao da je ovo veliki i lep dan za našu prestonicu, dan kada je otkriven spomenik velikom srpskom i svetskom naučniku Milutinu Milankoviću.

"Time su se i grad Beograd i država Srbija i srpski narod na neki način još malo odužili, mada taj dug ostaje veliki i neplaćen, delu ovog velikog čoveka. Ovim je i spomeničko nasleđe u Beogradu dobilo jedno znatno poboljšanje vrlo lepim spomenikom akademskog vajara Zorana Ivanovića koji je svojim talentom još jednom, ne prvi put, ukrasio našu spomeničku panoramu", istakao je Vukosavljević.

Vesić je rekao da je spomenik Milutinu Milankoviću samo nastavak prakse koju sprovodi Grad Beograd u poslednjih nekoliko godina, a to je da se neguje kultura sećanja i da ljudi koji su važni za našu istoriju, kulturu, umetnost i nauku dobiju svoje spomenike kako bi bili primer za buduće generacije.

"Zaista sam srećan što je srpski naučnik svetskoga glasa, naš najcitiranjiji naučnik, konačno dobio svoj spomenik i što smo na neki način odužili dug koji kao društvo imamo prema Milankoviću, a koji do sada nismo odužili", naglasio je Vesić.

Maksimović se zahvalio Gradu Beogradu i rekao da se otkrivanjem spomen-obeležja Milutinu Milankoviću srpski narod odužio za sve ono što je Milanković uradio i čime je srpsku nauku uveo u svetsku nauku.
0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva