:

:

TV Most

Foto: Foto Kim

clock

Avgust 28, 2015   12:05

0

145

Na Veliku Gospojinu Gračanica puna gostiju

Veliki broj vernika, među kojima je bilo i dosta dece, prisustvovali su danasnjoj službi u manastiru Gračanica. Nakon liuturgije i rukopoloženja Nikole Stanića iz Leposavića za sveštenika u Peći, oko manastira je krenula litija, a potom su prerezani slavski kolači.

Vladika Teodosije je, čestitajući praznik sestrinstvu manastira i vernicima koji su se danas okupili, poručio da ostanu ovde, da se deca rađaju, te da ne prodaju svoja imanja već da ih čuvaju za svoja buduća pokolenja.

„Nek nam bude blagosloven praznik, da slavimo gospoda, presvetu Bogorodicu i sve svete na ovim prostorima kako su to činili i naši preci. Da nam se dečica rađaju, ali isto tako da sačuvamo našu svetu kosovoskometohijsku zemlju. Ako budemo govorili da se deca rađaju, to je dobro, ali ako budemo prodavali našu svetu kosovskometohijsku zemlju onda gde će da naša dec živeti“, zapitao je vladika.

Svečanosti u manastiru prisustvovali su i zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović, beogradski oficir za vezu sa Prištinom Dejan Pavićević, ministar lokalne samouprave u Vladi Kosova Ljubomir Marić i gradonačelnik Gračanice Vladeta Kostić.

„Došao sam da prenesem poruku ljubavi i mira. Mislim da nam je to ono što nam je zaista svima najpotrebnije. U teškim vremenima koje smo prošli i u teškim vremenima koja nas sigurno čekaju, najvažniji su ljubav, sloga i mir“, rekao je Željko Jović, zamenik direktora Kancelarije za KiM.

„Vidim ovu divnu dečicu i nadam se da će ih iduće godine biti mnogo više i ne samo decu odavde, već da će ovde doći i deca iz centralne Srbije“, kazao je Dejan Pavićević.

I za meštane Gračanice ovaj dan je prilika za okupljanje i druženje sa gostima koji ih posećuju na praznik. Većina njih danas u svojim domovima slavi Veliku Gospoinu.

U porti manastira tradicionalno su izloženi radovi osoba ometenih u razvoju. Posetioci će do kraja dana moći da vide ili kupe različite predmete od stakla, maske i predmete rađene tehnikom dekupaž.

Za veče je planirano održavanje kulturne manifestacije „Velikogospoinski sabor“ na kojoj će se okupiti više od dvadeset kulturno umetničkih društava kako sa Kosova, centralne Srbije, tako i iz zemaljaja regiona. Na ovom saboru svojim igrama predstaviće se i Ansambl Venac iz Gračanice.

Izvor: RTV KiM

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva