:

:

TV Most

clock

Februar 23, 2015   12:05

0

197

Na Sajmu turizma 75.000 posetilaca

Kako je saopštio Beogradski sajam, najveći turistički dogadjaj u ovom delu Evrope na kome je više od 1.100 izlagača iz celog sveta predstavilo svoju turističku ponudu, kulturu, običaje, vina i specijalitete protekao je u duhu promocije najlepših vrednosti svih naroda sveta i afirmaciju putovanja.

Akcenat u promociji turističkih potencijala Kosova i Metohije stavljen je na skijaški i verski turizam, izjavio je predsednik Turističke asocijacija Kosova i Metohije Srđan Vučinić. Predstavljene su opštine sa severa pokrajine - Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić i Zvečan kao i Štrpce i Gračanica u kojima Srbi čine većinu i postoje uslovi za razvoj turizma.

To se pre svega odnosi na Brezovicu na kojoj su ove godine puštene u rad žičare, rekao je Vučinić i dodao da vikendom na toj planini boravi između 3.000 i 4.000 posetilaca. Prošlog vikenda, za Dan državnosti Srbije, na Brezovici je bilo više od 4.000 skijaša, čime je taj turistički centar oborio rekord posećenosti u poređenju sa najvećom posetom zabeleženom u januaru ove godine.

Skijašima i borderima na usluzi su ski voz Šara, dva dvoseda "Velika livada" i "Lavlja vrata", kao i ski lift "Bačilo". U funkciji su i prateće staze "Livada", "Lavlja vrata", "Berevačke rupe". Opsstina SStpce je ove godine prvi put na sajmu predstavila svoje turističke potencijale jer je imala i šta da ponudi zahvaljujući Kancelariji za Kosovo i Metohiju koja je pomogla da se obnove skijališni kapaciteti na Brezovici, kao i hotel Molika, čiji je kapacitet 220 ležajeva.

Prema njegovim rečima, Verski turizam je takođe vrlo atraktivan, kada je u pitanju KiM, a u ponudi su grupne ture za posetu srpskim svetinjama i to pre svega Visokim Dečanima, Gračanici i Pećkoj Patrijaršiji, rekao je Vučinić I dodao da se nada da će u skorije vreme te destinacije uspeti da privuku veći broj posetilaca kako sa područja uže Srbije tako i iz čitavog regiona.

Potvrda značaja Sajma turizma za ekonomiju i srpsku privredu data je i prepoznata od strane države. Sajam je otvorio premijer Aleksandar Vučić, a veliku podršku i angažman tokom manifestacije pružili su i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i gradonačelnik Beograda Siniša Mali, naveli su organizatori sajma.

Tokom Sajma turizma potpisano je nekoliko sporazuma o saradnji i sklopljen značajan broj poslovnih dogovora i aranžmana. Veoma zapažen nastup na sajmu ostvarili su Ujedinjeni Arapski Emirati, zemlja koja je ove godine bila partner na Sajmu turizma i sa kojom je potpisan i memorandum o saradnji.

Izvor: Tanjug,TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva