:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Avgust 07, 2015   22:08

0

163

Na Saboru u Guči gost i jedna Japanka

Juko Jošikai iz Tokija u prestonicu trube dovela je ljubav prema srpskoj i romskoj muzici. Ona je sa studenkinjom trube Danijelom Veselinović iz Arilja zajedno zasvirala na najvećem saboru limenih instrumenata.

“U mojoj zemlji truba nije tradicionalni instrument, ali svi vole trubu i sviraju uglavnom klasičnu muziku i džez. Ja želim da slušam vašu trubačku muziku i zato sam ovde”, kaže Juko.

Ona kaže da je sabor trubača u Guči popularan u Japanu, ali da je o srpskoj i romskoj muzici više saznala preko filmova Emira Kusturice.

“Muzika je ovde kao hrana za dušu. Zanimljiva je tehnika sviranja trube, ali bitna je za maštu i osećanja koja budi. Ja trubu sviram amaterski tri godine”, objašnjava ona.

Juko je prvih 20 dana svog boravka u Srbiji provela u Vranjskoj banji gde je učila da svira trubu. Nakon toga stigla je i u Arilje sa Orkestrom Danijele Veselinović bila je gost na srpskim svadbama.

Srbija koju je upoznala je divna, kao i ljudi koji su ljubazni, otvoreni i uvek spremni za šalu, kaže Juko.

“Japanci su mnogo stidljivi i drugačiji od vas, ali znamo da budemo jako dobri prijatelji”, kaže ona.

Juko Jokišai ostaće u Srbiji tri meseca, a na Saboru trubača gde ništa nije neobično, ova tiha Japanka ipak je privukla pažnju.

Izvor: B 92

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva