:

:

TV Most

Foto: Tanjug

clock

Novembar 06, 2015   12:05

0

128

Na proleće počinje gradnja 363 stana u Kraljevu

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas u Kraljevu da će u martu početi gradnja ukupno 363 stana za porodice čiji su stambeni objekti oštećeni u zemljotresu u tom gradu 2010, kao i da će biti završeni 2019. godine.

Mihajlović je u Narodnom muzeju Kraljevo potpisala Sporazum o saradnji na realizaciji projekta stambene obnove posle zemljotresa u tom gradu sa gradonačelnikom Tomislavom Ilićem i direktorkom Republičke agencije za stanovanje Majom Lakićević.

Ona je tom prilikom najavila da će se graditi stambeni objekti i u drugim gradovima u Srbiji.

"Kraljevo nije jedini grad gde ćemo graditi, u narednom periodu počećemo da gradimo i u Kikindi, Staroj Pazovi i Pančevu", rekla je Mihajlović, poručujući da je jedan od ciljeva Vlade Srbije da se u svakom gradu živi bolje.

Ona je kazala da će svake godine u Kraljevu biti završena po jedna zgrada, tako da će četvrta zgrada biti gotova 2019, kao i da je vrednost te investicije 13 miliona evra.

Četiri nove zgrade će imati ukupno 17.000 metara kvadratnih, a radovi će biti finansirani sredstvima Republike Srbije, Grada Kraljeva, kredita Razvojne banke Saveta Evrope, kao i Investicinog fonda za Zapadni Balkan.

Mihajlović je naglasila da je kredit bio odobren još pre više godina, ali da ga je sada aktiviralo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Ona je navela da će svaka zgrada imati osam spratova i da će stanovi biti mnogo veće kvadrature od one koje su vlasnici stanova imali u zgradama oštećenim u zemljotresu u Radničkom naselju u Dositejevoj ulici. U tom naselju u zemljotresu je oštećen 21 stambeni objekat.

Mihajlović je, odgovarajući na pitanje novinara kada će se graditi autoput Pojate-Preljina koji treba da poveže Koridore 10 i 11 i prođe pored Kraljeva, kazala da je ta saobraćajnica važna ne samo za Kraljevo, već i celu Srbiju, ali da na jednom delu trase treba da se izmeni prostorni plan.

Ona je dodala da zbog toga izvođenje radova neće početi naredne godine, već možda 2017. godine ali da se nije odustalo od toga.

Mihajlović je takođe rekla da bi tada mogla da počne da se gradi i obilaznica oko Kraljeva, dok bi za rekonstrukciju pruge Kragujevac-Kraljevo dokumentacija trebalo da se priprema već 2016.

Gradonačelnik Kraljeva je kazao da gradska vlast ispunjava obećanje dato 2012. po pitanju stambenog zbrinjavanja Kraljevčana u naselju u Dositejevoj ulici čiji su stambeni objekti oštećeni u zemljotresu.

On je dodao da bi radovi trebalo da počnu već krajem marta i izrazio očekivanje da neće biti nikakvih problema s obzirom da je država obezbedila sredstva i garant je tog projekta.

Nakon zemljotresa u Kraljevu 3. novembra 2010. godine, jačine 5,4 stepeni po Rihterovoj skali, do sada su sagrađene 462 nove kuće, popravljeno je 13.000 kuća, sanirane su 32 stambene zgrade i poravljeno oko 8.500 manje oštećenih stanova.

Pomoć države i donatora za stambene objekte u iznosu od tri milijarde dinara dobilo je oko 80.000 Kraljevčana, a za rekonstrukciju škola je obezbeđeno 150 miliona dinara.

Mihajlović je zatim otvorila izložbu "Urbana regeneracija Kraljeva" na kojoj su izložbena najbolja urbanistička i arhitektonska rešenja za to naselje.

Mihajlović je najavila da bi Vlada Srbije do kraja godine trebalo da donese zaključak o promeni statusa vojnog aerodroma Morava u Lađevcima kod Kraljeva u civilno-vojni aerorodom.

"Čeka se još dodatni dogovor sa Ministarstvom odbrane koje je iniciralo ovakav proces i očekujem da do kraja 2015. godine imamo odluku vlade i počnemo od sledeće godine da koristimo ovaj aerodrom", rekla je Mihajlović

Ona je kazala da su ministarstva privrede i finansija već pripremila zaključak o prenameni vojnog aerodroma Morava za mešoviti saobraćaj.

Vlada Srbije se ozbiljno bavi reformom javnih preduzeća, a dobar primer je reforma Železnica Srbije koje će u narednom periodu poslovati profitablinije i vlada po tom pitanju poštuje dinamiku dogovorenu sa MMF, izjavila je Mihajlović.

"To jeste jedan od ciljeva koji je stajao i stajaće i dalje u Memorandumu Srbije sa MMF-om i ne vidim da smo u bilo kakvom kritičnom trenutku oko toga. Radimo po onoj dinamici kako se sa njima dogovaramo", rekla je Mihajlović .

Ona je podsetila da je Elekroprivreda Srbije već počela da se reformiše, ali da bi i sva ostala preduzeća koja još nisu ušla u taj proces, trebalo da počnu sa reformama.

Govoreći o restrukturiranju Železnica Srbije, Mihajlović, koja je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, naglasila je da niko nije očekivao da će reforma tog preduzeća ići kako treba i podsetila da su železnice već podeljene na holding i tri posebne firme - Srbija voz, Srbija kargo i Infrastruktura železnice Srbije.

Ona je rekla da će preduzeće Srbija kargo biti bez subvencija s ozbirom da već sada može da postuje samostalno, dok će ostala dva preduzeća nastaviti da dobijaju umanjene subvencije.

Mihajlović je ponovila da će srpske železnice od naredne godine poslovati na komercijalnim osnovama.

Izvor: Tanjug

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva