Vesti
Na pomolu rivalstvo Makrona i Merkelove?

13:42, 16.07.2017

|

Izvor: RTS, Beta

Iza osmeha zbog obnovljene dinamike francusko-nemačkih odnosa i Evrope, na pomolu je rivalstvo Emanuela Makrona i Angele Merkel u vezi sa vođstvom u Evropi, ocenjuje agencija Frans pres.
"Diplomatski puč" koji je ove nedelje organizovao novi francuski predsednik pozivajući američkog predsednika Donalda Trampa na državni praznik kao i nedavna poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Francuskoj, predstavlja primer preraspodele uloga liderstva u Evropi, navodi francuska agencija.

"Francuska je ponovo u igri", ocenio je Žan-Dominik Đulijani, predsednik Fondacije Šuman, specijalizovane za evropska pitanja.

Nemačka kancelarka je nekoliko godina bila dominantna na evropskoj diplomatskoj sceni.

Merkelova je bila najviše citirana u anglosaksonskim medijima posle odluke Velike Britanije da istupi iz članstva u EU, potom posle izbora Trampa u SAD u kojima je predstavljena kao "novi lider slobodnog sveta" nasuprot rastućem populizmu i autoritarizmu.

Sama nemačka kancelarka ne voli da je na taj način gledaju. Njena dominantnija uloga u Evropi više je rezultat situacije nego njene volje za tim, navela je francuska agencija.

Doskorašnji francuski predsednik Fransoa Oland, suočen sa ekonomskim problemima u zemlji i sve većom nepopularnošću, nije imao dovoljno prostora da se glas Francuske čuje prilikom rešavanja nekih pitanja u Evropi.

Velika Britanija se zbog Bregzita sama udaljila kao mogući lider u Evropi, dok je Poljska kritikovana zbog autoritarizma, a Italija i Španija ekonomski su oslabljene.

Dolaskom Makrona na vlast u Francuskoj, uloga lidera može se promeniti.

Nemački diplomatski izvori rekli su da su iznenađeni dolaskom Trampa u Pariz. List Špigl ocenio je da je Makron tim gestom želeo da "laska Trampu, ali i da provuče zamisao da je mogući lider u Evropi".

Makron je odlučio da Trampa "vrati i krug" da ne bi bio izolovan, dok je Angela Merkel zauzela čvrst stav prema američkom predsedniku kojeg stalno kritikuje zbog protekcionizma ili odluke da se SAD povuku iz međunarodnog sporazuma o klimatskim promenama.

Mediji u Švajcarskoj ocenjuju da bi Makron mogao da zameni nemačku kancelarku, koja se ne bi tome protivila jer se priprema za parlamentarne izbore i ne želi da samo Nemačka "drži uzde Evrope".

AFP zaključuje da će "trenutak istine" o vodećoj ulozi u Evropi biti tek posle izbora u Nemačkoj zakazanih u septembru.
<< Nazad
Vesti TV Most

Pretraga po datumu

Copyright© TV Most

By Kale Design