:

:

TV Most

Foto: Verica Ćeranić, TV Most, arhiva

clock

Septembar 25, 2017   17:26

0

179

Na području Kosova i Metohije porast broja nezaposlenih


Direktorka filijale Nacionalne službe za zapošljavanje u Kosovskoj Mitrovici  Verica Ćeranić, rekla je za televiziju “Most” da se, zaključno sa 31. avgustom ove godine, na evidenciji NSZ na području Kosova i Metohije nalazi 21.976 nezaposlenih lica. U odnosu na isti mesec prethodne godine broj nezaposlenih lica beleži povećanje za 2,74 %.



“Prema statističkim podacima, na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 12.338 žena, što je 56,14% u odnosu na ukupan broj nezaposlenih lica, dok su muškarci zastupljeni sa 43,86% tačnije u broju od 9638”, rekla je Ćeranić.





Prema njenim rečima, na području opština Kosovsko-mitrovačkog, Kosovsko-pomoravskog, Kosovskog, Pećkog i Prizrenskog okruga kroz organizacionu strukturu NSZ filijale za zapošljavanje, najveći broj evidentiranih nezaposlenih lica je u opštini Gračanici, oko 3.300 lica, Štrpce i Gora 4.880 lica, Leposavić 2.420, Kosovska Mitrovica 2.140 lica, zatim u Partešu 1.500, Zubinom Potoku 1.335, Ranilugu 1.025, Zvečanu 993 lica, dok je nešto manji broj nezaposlenih lica (ispod 1.000), evidentiran na području ostalih opština.





Pod nezaposlenim licem podrazumevaju se lica koja traže zaposlenje, odnosno osobe od 15 godine života do ispunjavanja uslova za penziju,najkasnije do 65 godine života , koja su sposobna i odmah spremna da rade, koja nisu zasnovala radni odnos ili na drugi način ostvarila pravo na rad,a vode se na evidenciji nezaposlenih i aktivno traže zaposlenje.



“Osnovna dokumentacija za prijavljivanje je lična karta ili druga važeća javna isprava sa fotografijom i ličnim podacima, izdata od strane ovlašćenog državnog organa, u kojoj postoji podatak o prebivalištu, dokaz o stručnoj spremi ili stručnoj osposobljenosti (original dokumenta na uvid), akt o prestanku radnog odnosa (ako je lice bilo u radnom odnosu), drugi dokazi u skladu sa zakonom (uverenje, potrvde, izjave). Za osobe sa invaliditetom potrebno je dostaviti i dokaz o statusu osobe sa invaliditetom, u skladu sa Zakonom o profesionalnoj rehabilitaciji i zapoljšavanju osoba sa invaliditetom. Za strane državljane potrebno je dostaviti ličnu kartu za strance i nostrifikovana diploma (za stalno nastanjene) ili pasoš i nostrifikovana diploma za one koji imaju privremeni boravak)”, objasnila je Ćeranić.



Ćeranić je napomenula da prema statističkim podacima, tokom godine broj lica koja traže zaposlenje nije uvek isti, odnosno u određenom mesecu evidentira se priliv novih lica koja traže zaposlenje, dok u sledećem mesecu dolazi do smanjenja broja lica na evidenciji nezaposlenih. Iz tih razloga, pregled broja nezaposlenih lica po mesecima je različit, a posmatrano u odnosu na isti mesec prethodne godine, došlo je do blagog povećanja broja nezaposlenih za 2,7%.



U periodu 1. januara do 31.avgusta 2017. godine, u NSZ Kosovo i Metohija ukupno je evidentirano 240 prijavljenih potreba od strane poslodavaca, od kojih u najvećem broju za lica sa četvrtim stepenom stručne spreme (42,92%).  Najveći broj prijavljenih potreba bilo je vezano za lica bez zanimanja i stručne spreme (I SSS-NK), pravne i medicinske tehničare, lica sa završenom gimnazijom.



U istom periodu, sa evidencije NSZ registrovano je 958 slučajeva zapošljavanja, od čega, posmatrano prema stepenu stručne spreme, najviše lica sa IV (49,16%), I (18,37%) i VII-1 (14,30%) stručne spreme.



“Posmatrano prema zanimanjima, najviše su se zapošljavala lica bez zanimanja i stručne spreme (I SSS-NK), ekonomski tehničari, pravni i medicinski tehničari, medicinske sestre, mašinski tehničari – konstruktori, elektrotehničari energetike”, rekla je direktorka filijale NSZ u Kosovskoj Mitrovici i dodala da prema stepenu stručne spreme, učešće nezaposlenih lica sa srednjim obrazovanjem (III – V SSS) iznosi 54,00%. Učešće nezaposlenih lica sa višim i visokim stepenom obrazovanja (VI-1 – VIII SSS) najmanje i iznosi 9,00%.



Na osnovu usvojenog Nacionalnog akcionog plana zapošljavanja i Programa rada, NSZ u toku godine realizuje programe i mere aktivne politike zapošljavanja koje imaju za cilj smanjenje stope nezaposlenosti.



NSZ kroz realizaciju programa i mera aktivne politike zapošljavanja, pruža nefinansijsku i finansijsku podršku korisnicima usluga, nezaposlenim licima i poslodavcima. Tokom godine realizuju se mere iz oblasti posredovanja u zapošljavanju lica, koja traže zaposlenje – obuke za aktivno traženje posla, sajam zapošljavanja, motivaciono-aktivacione obuke, usluge u Centru za informisanje i profesionalno savetovanje, obuke u klubovima za traženje posla,podrška poslodavcima kroz subvencije za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih,podrška razvoju preduzetništva kroz program samozapošljavanja, programi dodatnog obrazovanja i obuke, javni radovi,podsticaji za korisnike novčane naknade, mere podrške zapošljavanju osoba sa invaliditetom i druge mereusmerene ka zapošljavanju i povećanju stope zaposlenosti.



“Pored ovih aktivnosti, NSZ usmerena je i na aktivnu saradnju sa relevantnim partnerima na lokalnom tržištu rada, lokalnim samoupravama, centrima za socijalni rad, obrazovnim institucijama, privrednicima i drugim socijalnim partnerima”, zaključila je Verica Ćeranić, direktorka Filijale NSZ Kosovskoj  Mitrovici.


Izvor: TV Most

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva