:

:

TV Most

clock

Decembar 11, 2015   12:05

0

133

Na Kosovu rast tenzija i incidenata prema Srbima

On je, na sednici skupštinskog odbora za Kosovo, ukazao da posebno zabrinjavaju napadi na decu i omladinu koja se vraćaju iz škola ili iz većih centara u enklavi, kao i to što počinioce takvih incidenata policija ne pronalazi.

Takve situacije uglavnom ostaju na nivou informacija i izveštaja koje pripremi policija, a konkretnih rezultata - procesuiranja i kažnjavanja, nije bilo u proteklom periodu, što je zabrinjavajuće, rekao je Kozarev.

On je upozorio i na zabrinjavajuće pokušaje zastrašivanja Srba u Goraždevcu kod Peći.

Tema sednice skupštinskog odbora bilo je razmatranje izveštaja o napretku u pregovaračkom procesu Beograda i Prištine u periodu april-oktobar, a Kozarev je naglasio da kosovske vlasti uporno sabotiraju dogovoreni proces formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

Kozarev je rekao i da Priština, i pored sporazuma o policiji, ne želi da integriše 23 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, zbog navodno spornih bezbednosnih razloga, koje ne želi da obrazloži.

Ovo što Priština radi je, u izvesnom smislu, opstrukcija sporazuma o policiji, konstatovao je on i dodao da još nije objavljen ni konkurs za administrativno osoblje u policiji iz redova srpske zajednice.

Prema rečima Kozareva, Beograd insistira kod Prištine i međunarodne zajednice da se ti problemi reše, jer je slična situacija i u pravosuđu.

Tamo su, na osnovu Briselskog sporazuma, izabrana 34 kandidata za sudije i devet za tužioce iz redova Srba, ali niko od njih još nije imenovan, a još nije objavljen konkurs za 149 mesta u pravosudnoj administraciji razervisanih za Srbe.

Izvor: FoNet

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva