:

:

TV Most

clock

April 07, 2015   16:36

0

282

Na jezeru Gazivode situacija stabilna

"Iako je nivo vode u jezeru Gazivode veći nego u istom periodu prošle godine ,situacija na jezeru je stabilna. Nivo vode je 690 metara a to znači da je metar i dvadeset uz prelivni ram", rekao je vršilac dužnosti direktora preduzeća "Ibar-Lepenac", Srđan Vulović.

Pogled na jezero ni malo nije prijatan a meštani okolnih sela kažu da ne pamte da je nekada bilo ovoliko vode u njemu. Nadležni u Vodoprivrednom preduzežu "Ibar - Lepenac" svakodnevno prate situaciju i u pripravnosti su.

„Ove godine u jezeru ima dva i po metra vode više i situacija je lošija. Pre desetak dana urađen je remont prelivnih rampi i postrojenja u kojima se voda zadržava i dnevni nivo vode opada za 10cm“, rekao Vulović.

Nadležni su spremni i za 15. maj, dan kada je već godinama unazad najveći poplavni talas.

„Mi smo u pripravnosti i nadamo se da ćemo do tada spustiti nivo vode u jezeru i da ćemo moći da primimo nove količine vode koje će stići iz Crne Gore“, istakao je Vulović i dodao da su u svakodnevnom kontaktu sa sektorom za vanredne situacije i vodoprivrednim preduzećem "Morava" iz Niša.

Veštačko jezero Gazivode dobilo je ime po istoimenom selu u čijoj blizini se nalazi. Tokom letnjih meseci mesto je okupljanja ne samo stanovnika sa severa Kosova i Metohije već i iz drugih delova Srbije.

Jezero je dugačko 24 kilometra a visina brane iznosi 107 metara.

Izvor: TV Most

Kosovo i Metohija

Najčitanije

0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva