:

:

TV Most

clock

Decembar 15, 2017   12:05

0

283

Na Institutu Dedinje ugradili veštačko srce, prvi u regionu


Direktor Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", Milovan Bojić, kaže da je ovo prva uspešna ugradnja totalnog veštačkog srca u regionu. Za razliku od nekih ranijih operativnih poduhvata, uz pomoć kojih je pacijentima ugrađivano veštačko srce koje se nije u potpunosti nalazilo u telu pacijenta, ovo veštačko srce nalazi se na mestu odstranjenog organa i u potpunosti zamenjuje prirodno.



"Evo, ja sam doneo i da vama pokažem da svetski proizvođač "Syncardia" priznaje naše napore, uvršćuje Dedinje, Beograd i Srbiju, kao region, odnosno mesto u kom je to urađeno prvi put ovde. Na eks-jugoslovenskim prostorima, to je do sada rađeno samo u Sloveniji, više puta, u Zagrebu nekoliko puta, ali, evo, Dedinje i njegov tim su apsolutno spremni da rade ovaj poduhvat."


Veštačko srce je donacija proizvođača. Za svaki naredni hirurški poduhvat ove vrste biće neophodno izdvojiti 200 hiljada Evra. Da li će se to raditi o trošku države, ili pacijenta, odlučiće RFZO, objašnjava Bojić, dodajući da je klinika na Dedinju spremna da nastavi da uspešno izvodi ovaj poduhvat. Nakon oporavka na klinici, Zoran Milićević će moći normalno da nastavi da se bavi svakodnevnim aktivnostima. Kaže da se oseća dobro i da se nada brzom pronalaženju humanog donora.



"Dobro, super, zahvaljujući profesoru Nikoliću, odlično. Nadamo se samo da se što pre nađe odgovarajuće srce jer je ovo samo privremeno rešenje. Najkraće rečeno, to mi je spasilo život."



Hirurg koji je Milićeviću presadio srce, dr Aleksandar Nikolić, kaže da se kardiohirurg celog života sprema za ovakav zahvat, dodajući da je 27 godina učio, kako bi ovu operaciju mogao da izvede uspešno.



"Mislim da to spada u jedan vrhunac hirurgije, kao kad sportista osvoji olimpijsku medalju i mi smo ponosni što je ova intervencija kod nas prošla bez ijedne komplikacije. Kao što ste videli, pacijent je dobro, to nam je najvažnije. Sad je na nama, tj. na društvu da nađemo odgovarajući organ, tj. odgovarajuće srce za njega i da on dobije transplantaciju."



Klinika za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" obeležava 40 godina postojanja. Davne 1995, u ovoj klinici je prvi put na ovim prostorima pacijentu ugrađeno parcijalno veštačko srce. Iste godine obavljena je prva transplantacija jetre i srca pacijentima, od humanog donora.


0 Komentara

Postavi komentar

Napiši svoj komentar ovde. Tvoja email adresa neče biti vidljiva